Дружеството за ООН в България отбелязва 70 години от създаването си

OFFNews 09 януари 2018 в 19:31 4636 0

Дружеството за Обединените нации в България ще отбележи 70 години от създаването си с юбилейна конференция под надслов "Да преобразим нашия свят: Програма 2030 за България".

Конференцията ще се проведе на 25 януари от 14 ч. в Централния дом на архитекта, ул. Калиакра 11.

Имаме амбицията да провокираме дискусия по това, че е наложително да се предприемат стъпки на най-високо национално равнище за изпълнение на ангажиментите, които България пое на 25 септември 2015 г. с подписването на Декларация на световните лидери по повод приемането на Глобалните цели за устойчиво развитие. В програмата на конференцията включваме представители на всички заинтересовани от изпълнението на Целите за устойчиво развитие на национално равнище, коментираха пред OFFNews.bg от Дружеството за ООН в България.

"В деня на нашия юбилей искаме да напомним, че в чл. 78. и чл. 79 на Декларацията е записан ангажиментът на всички държави членки на ООН да разработят във възможно най-кратък срок амбициозни национални мерки за цялостно изпълнение на Програмата за устойчиво развитие 2030. Искаме да съдействаме на правителството и парламента да подготвят първия доброволен национален преглед на напредъка на национално равнище – нещо, което над 100 държави в света вече са направили. Дружеството за Обединените нации в България, което работи от 70 години за приобщаването на българското общество към ценностите и принципите на ООН, приема като свое най-важно задължение да е активен посредник в постигането на националните цели чрез активно участие в международното сътрудничество за развитие" - отбелязват още от организацията.

Дружеството за ООН в България е основано през 1948 г., за да подпомогне членството на България в ООН, което става факт през 1955 г.

Дружеството е член на Световната федерация на Асоциациите за ООН (WFUNA) заедно с над 160 други национални асоциации.

Членове на Дружеството са предимно дипломати от кариерата, университетски преподаватели и студенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови