Дрогираните зад волана скочили 10 пъти, друсат марихуана и амфетамини

OFFNews 16 октомври 2018 в 08:38 5594 3

10 пъти е скочил броят на шофьорите, седнали дрогирани зад волана, за три години. 

През 2014 г., когато започна да набира скорост акцията по тестване на водачите за наркотици, имахме 50 до 100 проби на година. 2017 г. завършихме с близо 1000 проби от шофьори, изпратени за потвърдителен лабораторен анализ, заяви началникът на Токсикохимична лаборатория към Клиниката по спешна токсикология във ВМА доц. д-р Васил Атанасов по БНР. 

През последните 2 години се наблюдава и ръст на комбинираната употреба на наркотици от шофьорите, съобщи доц. Атанасов. По думите му по нашите пътища дрогираните шофьори най-често са употребили марихуана плюс амфетаминов тип стимуланти. На първо място метаамфетамин, а на второ място кокаин, уточни експертът.

75-80% от всички изследвания показват тези комбинации с трева, а шофьорите са на възраст между 18-30 години, каза още доц. д-р Васил Атанасов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5800

3

Франсис Беконът

17.10 2018 в 11:44

Друсат те марихуана... :D Какви са тези измислени заглавия? С марихуана не можеш да се надрусаш а най-много да се излекуваш от нещо!

Лакомията ще ви довърши някой ден, така че по-добре не и се давайте :)

9000

1

bratmito

16.10 2018 в 14:22

Много гръмка и "плашеща" новина, но всъщност статистиката показва, че катастрофите и убитите по пътищата не са се увиличили, дори леко(но пренебрежимо малко) са намалели за последнтие 3 години.
Изводите са два:
-Дрогираните зад волана не са се увеличили 10 пъти, а просто МВР е почнало да тества 10 пъти повече водачи
-Акциите и парите за дрегери са неефективна мярка против "войната по пътищата".

При 1 милион употребяващи или пробвали марихуана и дрегери хващащи дни назад не е трудно да изкараме половината шофьори наркомани, каращи в нетрезво състояние.
Не знам колко години трябва да минат преди МВР да открие, че зависимостите се борят с превенция, а не със затвор и унищожаване на съдби и животи.