ДПС иска децата на изселниците да получават по-лесно българско гражданство

ОFFNews 17 декември 2014 в 20:50 2975 15

Лютви Местан.
Лютви Местан.

ДПС внесе законопроект, с който да облекчи придобиване на българско гражданство за децата на изселниците от България.

Исканите промени в Закона за българско гражданство засягат главно децата, чиито родители са били с отнето българско гражданство преди 1989 г., особено жертвите на т.нар. "възродителен процес".

Според ДПС по времето на тоталитаризма в страната ни е имало закон, гласящ, че всеки “български гражданин от небългарска народност, който се изсели от страната, изгубва българското си гражданство със самото изселване”.

"Този специален режим, въведен от тогавашната тоталитарна власт, е ярък пример за нейното тенденциозно и дори враждебно отношение към една част от българските граждани, развило се в последствие и придобило чудовищния образ на т.нар. “възродителния процес”, пише в мотивите към законопроекта, подписан от цялата парламентарна група на ДПС.

Затова те предлагат облекчаване на процедурите за получаване на българско гражданство на децата на изселниците от България.

Депутатите искат "отпадане на условията, установяващи неравноправно и дори дискриминационно третиране на лицата, изгубили по една или друга причина българското си гражданство и кандидатстващи за неговото възстановяване в сравнение с лицата от български произход, кандидатстващи за придобиване на българско гражданство по натурализация. Изискванията към лицата, които са се родили български граждани и са били такива до един момент, в който са загубили по една или друга причина, не трябва да бъдат по-тежки от изискванията към лицата от български произход, които никога не са били български граждани и които кандидатстват за неговото придобиване по натурализация".

Проектопромените са част от цял пакет законови изменения, свързани с изселниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!