Quantcast

ДПС иска децата на изселниците да получават по-лесно българско гражданство

ОFFNews Последна промяна на 17 декември 2014 в 20:50 2084 15

Лютви Местан.
Лютви Местан.

ДПС внесе законопроект, с който да облекчи придобиване на българско гражданство за децата на изселниците от България.

Исканите промени в Закона за българско гражданство засягат главно децата, чиито родители са били с отнето българско гражданство преди 1989 г., особено жертвите на т.нар. "възродителен процес".

Според ДПС по времето на тоталитаризма в страната ни е имало закон, гласящ, че всеки “български гражданин от небългарска народност, който се изсели от страната, изгубва българското си гражданство със самото изселване”.

"Този специален режим, въведен от тогавашната тоталитарна власт, е ярък пример за нейното тенденциозно и дори враждебно отношение към една част от българските граждани, развило се в последствие и придобило чудовищния образ на т.нар. “възродителния процес”, пише в мотивите към законопроекта, подписан от цялата парламентарна група на ДПС.

Затова те предлагат облекчаване на процедурите за получаване на българско гражданство на децата на изселниците от България.

Депутатите искат "отпадане на условията, установяващи неравноправно и дори дискриминационно третиране на лицата, изгубили по една или друга причина българското си гражданство и кандидатстващи за неговото възстановяване в сравнение с лицата от български произход, кандидатстващи за придобиване на българско гражданство по натурализация. Изискванията към лицата, които са се родили български граждани и са били такива до един момент, в който са загубили по една или друга причина, не трябва да бъдат по-тежки от изискванията към лицата от български произход, които никога не са били български граждани и които кандидатстват за неговото придобиване по натурализация".

Проектопромените са част от цял пакет законови изменения, свързани с изселниците.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.12 2014 в 11:10

Първо българите в Македония, Гърция, Турция, Румъния, Молдова, Украйна и в бившите републики от СССР. Всички избягали или изселени от комунистите българи да получат права и защита от държавата. Тогава тя ще мисли и за онези, които гласуват с преводач, защото за 40 години забравят българския. А онези играят хора, пеят песни, говорят само на български, сигурно и по-чист от нашия.

18.12 2014 в 07:21

Аз, като човек от турски етнос съм също против тези хора да получат гражданство и да гласуват.

Но не обвинявайте тези деца, на който родителите бяха изгонени от родината им, те нямат вина.

ДПС не е турска партия, тя е мафиятска, но ОБЩА.

18.12 2014 в 04:02

Този Местан няма умора. Търси нови избиратели.

18.12 2014 в 00:22

Наглеците искат хора, които си нямат понятие от български език и считат себе си за турци, да получават гражданство по облекчена процедура, докато в същото време държавата ни създава всевъзможни трудности пред бесарабските българи, които наистина обичат България и почитат корените си.

17.12 2014 в 21:59

... she pouchat po edna lopata... i sled tri godini w Trudowi wojski she prowedeme izpit po bylgarski, istoriq, sywremenna politika, weroizpowedanie i t.n.

hahahahahahahahaha

17.12 2014 в 21:56

Местни избори идват. Гласове им трябват.какви българи ще бъдат тея нови "българи", които и дума не знаят на български. те туземците турци не говорят до7 годишна вазраст български, че наследници на изселници ще знаят.
Защо Министерство на просветата не направи статистика какви оценки от завършващите с друг етнически произход/ турци/ имат на задължителната матура по български език.

17.12 2014 в 21:46

Световния процес на ислямизация продължава

17.12 2014 в 21:43

НОЖ ЖИЦА СРЕБРЕНИЦА

17.12 2014 в 21:33

Ако знаят поне 2000 думи на български, що да не станат БГ граждани. Ако не..... значи не са българи

17.12 2014 в 21:24

На помаците, които все още помнят езика ни и искат да запазят връзката си с България, има някакво основание да им се даде гражданство. На тюрко-говорящите, обаче, не виждам на каква основа ще им се даде гражданство? За да гласуват под строй за Сараите? Да има да вземат!