Доживотната присъда без право на замяна ще може да се оспорва

OFFNews 21 май 2014 в 14:08 3442 1

Затвор

Снимка Никола Ончев

Европейският съд за правата на човека задължи Унгария, която има сходно наказателно законодателство като българското, да въведе механизъм за изследване на всеки индивидуален случай на доживотен затвор без право на замяна и това дали продължителното задържане има легитимни основания.

Със свое решение Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург дава зелена светлина за оспорване на постановените в България доживотни присъди без право на замяна. 

Това става ясно от решение на ЕСПЧ по делото Ласльо Модьор срещу Унгария. В него съдът прави обрат в своята практика като прие, че доживотната присъда без право на замяна не отговаря на нормите в Европейската конвенция за правата на човека (Конвенцията), дори когато съществува възможност осъденият да бъде помилван от президента, обясняват от Българския хелзингски комитет (БХК). 

Унгарецът Модьор е осъден за три убийства, няколко грабежа, отвличания и други престъпления. Според Наказателния кодекс на Унгария той е осъден на доживотен затвор, като по-късно съдът е определил, че присъдата не може да бъде заменена с по-лека.

Единствената възможност за осъдения остава помилването му от президента.

Европейският съд приема, че в случая на Модьор има нарушение на Конвецията, дори и при съществуващата възможност присъдата да бъда отменена с акт на президента. Мотивите за това са, че няма ясни критерии, при които държавният глава може да вземе или да не вземе решение за помилване, което поставя осъдения в неизгодно положение - той не знае какво трябва да прави или да се въздържа да прави, за да отговори на изискванията за помилване. 

Въпреки че в процедурата по помилването властите са задължени да представят информация за личността и деянието на помилвания, законът не дава никакви указания за критериите, които се прилагат при събирането на информация за осъдения. 

"Така установената практика не отчита по никакъв начин евентуалната промяна в поведението на лишения от свобода и наличието на прогрес по пътя на поправянето", се казва в решението на съда от 20 май.

Процедурата в Унгария не е по-различна от тази в България, което прави случаят приложим и у нас. Единствената разлика между ситуацията в Унгария и тази в България в този пункт е, че за разлика от Унгария, където доживотната присъда става без замяна чрез съдебно решение, в България съществува отделно наказание доживотен затвор без право на замяна.

От БХК припомнят, че преди близо четири години с решението си по делото Йоргов срещу България ЕСПЧ е приел, че доживотният затвор без право на замяна в България не противоречи на Конвенцията, защото съществува теоретичната възможност присъдата на жалбоподателя да бъде заменена чрез помилване от президента. 

С решението си от вчера съдът прави забележителен обрат в практиката си през последните години. 

В решението си Съдът подчертава, че тези негови решения, в които са намерени нарушения на Конвенцията за правата на човека, налагат на държавите ответници не само изплащането на обезщетения, но и намирането на подходящи мерки под надзора на Комитета на министрите, които да бъдат въведени в националното законодателство, за да се прекрати съответното нарушение.

В конкретния случай с унгарския гражданин, за да приложи решението на Съда, Унгария ще трябва да въведе механизъм за изследване на всеки  индивидуален случай и това дали продължителното задържане като мярка почива на легитимни основания. Също така за осъдените на доживотен затвор трябва да бъде ясно какво е необходимо да направят и при какви условия, за да бъде подложена присъдата им на преразглеждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков