Довеждащ транспорт в още три столични квартала

Спаси София предлага бусчета до метрото

OFFNews 08 юни 2023 в 13:46 2462 0

Довеждащ транспорт

Снимка Архив

Довеждащ транспорт ще има в три квартала

Столичната община подготвя пускането на довеждащ транспорт в кварталите "Малинова долина", "Витоша" и "Горна баня" за подобряване на връзката на гражданите от тези квартали с основните линии на градския транспорт, съобщиха днес заместник-кметът Дончо Барбалов, директорът на дирекция "Транспорт" Иван Николов, председателят и заместник-председателят на транспортната комисия към Столичния общински съвет (СОС) Карлос Контрера и Зафир Зарков.

Въвеждането на новата услуга ще създаде директна връзка и с линия 3 на метрото. 

Превозните средства са електрически, с дължина 5.8 метра, климатизирани, нископодови, с 21 места за пътници, лесно маневрени, много подходящи за избраните маршрути, по които ще се движат. Целта е довеждащият транспорт да осигурява придвижване на гражданите от възможна най-близка точка от техния дом, вътре в кварталите, до спирка на метро или градски транспорт, обясни Иван Николов.

Трите линии на довеждащ транспорт, който предстои да заработи от есента, ще бъдат обслужвани от между седем и 10 превозни средства.

Гражданите на три столични квартала – "Манастирски ливади – изток", "Манастирски ливади – Запад" и "Павлово" ще могат да се възползват от нов вид обществен транспорт при поискване. С европейски средства са закупени пет нископодови електрически автобуса, заяви председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев при представянето на автобусите. 

Бусчетата ще се движат от кв. „Манастирски ливади Изток“ през кв. „Манастирски ливади Запад“, кв. „Павлово“ до трамвайно ухо „Бъкстон“. По пътя си, те ще спират по част от основните спирки на градския транспорт в районите, с което ще създават удобни връзки за прекачване. Ще бъдат създадени допълнителни точки за слизане/качване на пътници, които ще могат да се използват чрез заявка през специално разработеното приложение BUSINN, или чрез индикация на шофьора.

Мобилното приложение предоставя информация за точно пристигане на бусчетата до съответна заявена точка за качване. Бусчетата ще се движат всеки делничен ден от 6:07 до 22:40 часа. 

Спаси София предлага

Общинският съветник от Спаси София Борис Бонев предлага да се въведат три автобусни линии, които да правят удобна връзка с метрото в кварталите Люлин, Витоша, Студентски град и Горна баня. С тях гражданите ще имат бърза и удобна връзка с метрото, а с билетчето за безплатно прекачване, ползването им ще бъде и изгодно, мотивира се Бонев. 

Докладът вече е внесен в Столичния общински съвет, а вносителят се надява той да бъде разгледан в максимално кратки срокове. Първата линия ще обслужва ж.к. Люлин, където отдалечеността до метрото е пречка за ползването му. “Сегашните наземни линии са нередовни и недостатъчни, а в района живеят над 100 000 души. Затова предлагаме първата довозваща автобусна линия в София да е именно в Люлин. Идеята е автобусите да минават на всеки 10 мин. в пиковите часове, с което значително ще се улесни използването на метрото, като линията ще свързва различните части на Люлин с метростанциите Западен парк и Сливница.” - обясни Кристиян Христов, транспортен експерт от Спаси София.

Втората довозваща линия се предвижда да свързва Студентски град и метростанция Витоша, обслужвайки и кварталите Витоша и ВЕЦ Симеоново. Според Спаси София, тази зона е сред най-слабо обслужените с градски транспорт в града, въпреки нестихващото презастрояване и нарастващото население там. “Линията ще свързва няколко големи квартала с метростанция Витоша, големия мол и бизнес зоната в Хладилника. Тя значително ще съкрати времето за пътуване и най-накрая ще свърже с метрото на няколко квартала, които се намират до непосредствена близост до него, но до момента нямат никакъв достъп до него.” - казват от Спаси София.

Третата линия е предвидено да обслужва кв. Горна баня, който е отдалечен от едноименната метростанция. Според Борис Бонев, линията е променена по искане на гражданите, така че да обслужва както вилната зона, така и необслужените от автобус 260 части на кв. Горна баня. За линията са предвидени малки автобусчета, които могат лесно да маневрират в тесните улици и хълмистия терен, заявиха от Спаси София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови