Доцентът, ползвал името на Боян Петров, е нарушил академичната и общочовешката етика

Комисията по академична етика към УАСГ започна проверка

Александра Маркарян 18 ноември 2019 в 14:30 11030 3

проф. д-р инж. Светлана Лилкова-Маркова

Комисията по академична етика към Университета по архитектура, строителство и геодезия проверява преподавателя, замесил името на изчезналия в Хималаите преди година и половина легендарен български алпинист Боян Петров в публикация за хранителни добавки. "Ако му бях бутнал в ръцете на летището тази комбинация от добавки, ... можеше още да е между нас", пише във Фейсбук доц. д-р инж. Георги Иванов на 13 ноември. Постът е придружен със снимки, включително на самите добавки.

Получихме три сигнала за публикацията на доц. д-р Георги Иванов, свързана с Боян Петров и с косвена реклама на търговски продукти, запознахме се с материалите и в момента тече процедура - каза за OFFNews председателят на Комисията по академична етика към УАСГ проф. д-р инж. Светлана Лилкова-Маркова.

На доц. Иванов е даден 7-дневен срок за предоставяне на становище по случая, който изтича в края на седмицата. След това комисията ще уведоми ректорското ръководство за констатациите си и ще предложи мерки.

Ректорът е този, който може да реши дали да наложи наказание и ако да, какво да бъде то - разясни проф. Маркова.

"На този етап комисията констатира, че са нарушени шест члена от Етичния кодекс на УАСГ. Доц. Иванов е нарушил не само академичната, но и общочовешката етика, като е прикачил в публикацията си профила на Боян Петров. Той е използвал неговите известност и престиж за нея и така е показал неуважително отношение към паметта му", коментира председателят на комисията проф. Маркова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

3

venchev

18.11 2019 в 16:17

Безобразно е да се използва името на загиналия алпинист за реклама на потенциално съмнителни продукти, наречени хранителни добавки. Още повече от човек, който няма квалификация в областта на медицината и лечебната хранене. Хранителните добавки и тяхното приложение не са в архитектурната, строителната или геодезическата тематика...

12636

2

prascho

18.11 2019 в 14:59

Браво! Изключително професионално разследване!

12032

1

Киро Горския

18.11 2019 в 14:50

Браво, Офнюз! Супер реакция по такъв отвратителен казус