Доц. Попов: Имаме първите добри резултати от лечение с кръвна плазма

OFFNews 06 май 2020 в 09:27 2742 0

Снимка БНТ

Доц. Г. Попов

Вече имаме първите резултати от вливането на кръвна плазма от възстановен пациент на новоразазен с коронавирус, съобщи в Сутрешния блок на БНТ полковник доц. д-р Георги Попов - началник на Катедра "Инфекциозни болести” на ВМА.

Вливането на кръвна плазма е терапия на първа линия и се приема като най-важното средство за лечение на вируса в световен мащаб при липсата на конкретно антивирусно лекарство и ваксина. Вече и у нас имаме първите резултати от тази терапия.

"При наши двама пациенти я използвахме за първи път със - смело мога да кажа - добър резултат, специално при единия от тях, който беше интубиран, в критично състояние. Приложението на плазмата първоначално не протече съвсем гладко, но крайният изход е, че пациентът излезе от тази интубация, екстубиран е преди два дни, в добро състояние е.

Другият пациент е бил с много придружаващи заболявания и не е могъл да се пребори с вируса.

"Огромното ми възхищение е от хората, които са готови да дарят кръвта си за проиводството на тази плазма. На първо място са жените в това отношение - най-добрата половина от човечеството, най-смелата половина от човечеството, които първи откликнаха", заяви доц. Попов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови