Допълнителни онлайн уроци за украинските ученици в България

OFFNews 12 април 2022 в 12:53 1178 0

Снимка БГНЕС/Зара Русева, архив

Записаните в български училища ученици от Украйна могат да получат допълнително обучение по български език и по други учебни предмети, за да се включат по-лесно в образователната ни система, съобщава Министерството на образованието и науката.

Уроците ще са онлайн. За целта на учениците ще бъдат предоставени технически устройства за временно ползване.

Комисия в съответното училище ще решава от какво допълнително обучение има нужда детето. Ако в училището има учител, който може да преподава български за чужденци, той ще води занятията. В противен случай може да се наеме преподавател на гражданск договори. Същото важи и за останалите предмети.

Педагозите могат да работят с децата индивидуално или в групи с 3 до 5 деца. За всеки проведен час ще им се плащат по 15 лева възнаграждение.

Средствата идват от европроекта "Равен достъп до училищно образование в условията на кризи" на стойност 109,5 млн. лева, който беше променен за целта. Той беше създаден във връзка с пандемията от COVID-19, за да не се допусне прекъсване на образователния процес и да се осигурят условия за приобщаващо образование, както и подходящи електронни ресурси за обучение. Проектът е насочен към всички ученици, засегнати от онлайн обучението, в това число и от уязвими групи. Сега неговият обхват е разширен и включва и украинските деца.

805 са заявленията за включване в образователната ни система за деца и ученици от Украйна. 237 от тях са за детска градина, 556 - за училище. Най-много са в област Бургас - 320.

Към момента са записани и посещават български училища 115 украински ученици, 13 украински деца са в детски градини. Основен проблем пред приема остава изясняването на здравния статус на кандидатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!