Домашното насилие трябва да бъде задушено

OFFNews 18 ноември 2015 в 13:46 3211 1

Домашното насилие няма място в нито един дом, всички ще се съгласят освен може би насилниците. Не говорим за някой и друг възпитателен шамар за децата, говорим за физическия и психически тормоз както от мъже върху жени, така и от жени спрямо мъже, тъй като и двете са достатъчно често срещани. Същото важи и за системното детско малтретиране.

Почти сигурно е или вие да сте жертва на насилие вкъщи, или да познавате такъв човек. Друг е въпросът дали го осъзнавате, или не. Колко удара са твърде много, трябва да ли да потърсите помощ, това ще се повтори ли? Зададете ли си подобни въпроси, значи знаете и отговорите и те не са хубави. Но едно е да знаеш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш.

Много от жените и децата, които са подлагани на насилие у дома, не могат да направят нищо, за да се защитят, за да спрат тормоза. Още повече могат, но не смеят, не искат, по една или друга причина. Безспорно обаче, за да се стигне до третата стъпка, трябва да се мине през втората, а именно човек да има възможността да направи нещо, да се протегне за помощ към някого, но към кого?

Само за първата половина на 2015 г. в България са регистрирани над 1500 случая на домашно насилие, но реалната им бройка сигурно е в пъти по-голяма, тъй като много от малтретираните жени не знаят къде могат да намерят помощ. Мисията да промени това си поставя компанията "Avon", която започна да набира средства за откриване на първата денонощна национална телефонна линия за жертви на тормоз, която цели да осигури непрестанен достъп на пострадали от цялата страна до професионална помощ - психолози, юристи и социални работници.

Те ще консултират и ще посочват първите необходими стъпки по телефона, ще пренасочват жертвите към кризисните центрове в страната, а чрез мобилните си екипи ще осигуряват и достъп до най-отдалечени места в страната.

Къде е уловката обаче? Уловката е, че не мога да го направят сами, а и не бива. Отговорност на цялото общество е да се грижи за по-слабите и да ги защитава, защото докато си казваме, че "това не е мой проблем", рано или късно ще стане. Социалното общество не е признак на слабост, а за висока култура и интелигентност. Но няма как да има социална държава, ако няма и социално общество. Затова всеки, който иска да подпомогне създаването на денонощната линия, може да го направи, като закупи благотворителен продукт от синята серия на компанията, 100% от печалбата отиват за дарението. Като дарение, но с нещо, което да остане и за вас. Можете да попитате за продуктите от синята серия при своя представител или направо да ги потърсите на сайта на фирмата.

Досега кампанията „Говори открито срещу домашното насилие“ е събрала над 75 000 лв., с които е осъществила близо 1000 безплатни социално-психологически и юридически консултации за жертви на домашно насилие, а през 2015 г. подпомага стартирането на дейността на първия кризисен център в Югоизточна България за жени и деца, жертви на насилие – този в Димитровград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!