Доклад на САЩ: Корупция, дискриминация срещу ромите и тежки условия в затворите в България

OFFNews 22 април 2018 в 20:20 4847 1

Тежки условия в затворите, корупция във всички клонове на властта, липса на независима съдебна система и дискриминация срещу ромите. Това са най-значителните проблеми в областта на човешките права в България, сочи доклад на Държавния департамент на САЩ. 

В доклада се констатира увеличаване на актовете на расова дискриминация срещу ромите. За тази констатация докладът се позовава на становище на Българския хелзинкски комитет. Според доклада медиите у нас "често описват ромите и другите малцинствени групи, използвайки дискриминиращ, омаловажаващ и оскърбителен език".

Освен това националистически партии като "Атака" и "Патриотичния фронт" базират политическите си кампании на силни антиромски, антитурски и антисемитски послания и реторика, се допълва в доклада.

Американските власти посочват още, че ромите не са представени в парламента, но допълват, че законите на страната не забраняват представители на малцинствата да участват в политическия процес. 

В доклада се отбелязва, че етническите турци, ромите и помаците имат свои представители на избираеми позиции на местно ниво. Вашингтон обаче критикува България заради забраната за агитиране на езици, различни от българския, по време на предизборна кампания.

Докладът припомня осъдителната присъда срещу вицепремиера Валери Симеонов заради антиромско изказване от 2014 г.

Като проблем са посочени и антиромските протести в Асеновград и още няколко градове в страната през миналата година заради сблъсъци между етнически роми и местни общности. Изброени са и нарасналите инциденти с реч на омразата и престъпления от омраза срещу турци, роми, мюсюлмани, евреи и бежанци.

Липсата на обвинения срещу престъпления от омраза продължава да е проблем, както и малките и условни присъди, които се дават на осъдените, допълва докладът на Държавния департамент. 

Докладът критикува България и за проблемите с корупцията и липсата на независима съдебна система. Според доклада в България служители във всички сфери на управлението са засичани в корупционни практики - подкупи, конфликт на интереси, злоупотреби, нарушения на обществени поръчки, търговия с влияние. Цитират се неправителствени организации и отчета на прокуратурата за 2016 г., според който за ефективна борба с корупцията са необходими съществени промени в Наказателния и в Наказателно-процесуалния кодекс. Посочват се и конкретни дела и разследвания, сред които скандала около депутата Живко Мартинов,станал известен като "Суджук гейт".

Голямо внимание в доклада се обръща и на лошите условия в затворите. Държавният департамент отчита, че няма подобряване на условията в затворите в София, Бургас и Варна. Докладът споменава още за случаи с насилие и извънредна употреба на сила от страна на властите. 

Докладът говори и за свободата на словото, като то не е включено в групата на най-големите нередности у нас. 

Държавният департамент все пак отбелязва, че има проблеми, свързани с корпоративен и политически натиск върху медиите, непрозрачна концентрация на медийна собственост и дистрибуция, както и непряка правителствена подкрепа за отделни медии чрез публичен ресурс. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови