Доброволци засаждат 10 000 дръвчета край София (галерия)

Ружа Райчева 16 април 2022 в 12:15 1983 1

Още рано сутринта днес десетки доброволци се включиха в инициативата на Нестле България "Залесяваме активно" за засаждане на 10 000 дъбови дръвчета близо до село Негован. 

Инициативата е в партньорство със Столична община - във втория етап на кампанията "Новата гора край София". Медийни партньори са OFFNews.bg и форумът OFFRoad-Bulgaria.com.

Със "Залесяваме активно" се поставят първите стъпки у нас от глобалния ангажимент на Нестле да засади 200 млн. дръвчета до 2030 г. в районите, от които набавя съставки. Днес времето е благоприятно за засаждането на фиданки и множество доброволци, сред тях и семейства с деца, посветиха съботната си сутрин на инициативата.

За всички доброволци са осигурени лопати, вода и леки закуски, а за събитието има и организиран транспорт. Групата доброволци, тръгнали в 9:30 ч., вече са там, а в 12:30 ч. втори автобус ще тръгне от входа на Националния стадион "Васил Левски" и ще се върне там в 16:30 ч.

През миналата година Нестле осигури 24,6 милиона дръвчета за засаждане, които спестяват 9,3 милиона CO2 емисии. Чрез способността си да абсорбират въглероден диоксид дърветата помагат за овладяване на промените в климата. Целта е у нас да се постави началото на дългосрочни активности, насочени срещу климатичните промени.

"С тази стъпка се присъединяваме към глобалния ангажимент на Нестле да достигне нулеви нетни емисии до 2050 г. С всеки продукт, с отношението си към хората и природата непрекъснато се стремим да допринасяме за по-добър живот. Съвсем естествено това е свързано с опазването на околната среда. Вярваме, че със засаждането на 10 000 дръвчета ще вдъхновим повече хора за конкретни стъпки в опазването на нашата природа. Фокусът ни винаги е бил върху устойчивите процеси и участието в създаването на една гора е точно такъв положителен пример", заяви Нели Ангелова, директор „Комуникации“, Нестле, Югоизточен пазар.

Дърветата устойчиво взаимодействат положително с всички елементи на климата - температура, влажност, атмосферно налягане, валежи, ветрове. Благодарение на функцията си на „естествен пречиствател на въздуха“ те помагат за смекчаване на парниковия ефект чрез абсорбиране на въглероден диоксид и други антропогенни емисии, които допринасят за промяна на климата. Едно голямо дърво - чрез процеса на изпаряване - може да изведе до 400 литра вода и това води до охлаждане, еквивалентно на 20 домашни климатика. През лятото дърветата помагат за овладяване на повишаването на температурата, а през зимата смекчават най-студените ветрове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

305

1

Katz

16.04 2022 в 16:28

Оо, браво на Нестле, страхотна инициатива... почти компенсира отравянето на стотици деца в Африка и множество дом. любимци, както и присвояването на водоеми, за да могат да продават бутилирана вода на жителите в района. Водата не е изконно човешко право по техни думи, нали така?
А пък от ОфНюз се гордеят, че са медийни партньори, но иначе са безпощадни журналисти и стожери на човешките права... ама само на някои и само на тези, от които могат да захлебят. ;)
 
X

Да помогнем на украинските деца!