До края на март ще е ясно кои плажове ще останат без стопани

OFFNews 29 март 2017 в 16:01 2325 0

До края на март ще е ясно кои плажове ще останат без стопани

Действащите към момента договори за наем на плажове са 65, а на 31 март ще стане ясно кои плажове ще останат без стопани. Това обяви пред журналисти министърът на туризма Стела Балтова. 

През април и май ще продължат да се обявяват процедури с цел осигуряване на наематели. За морските плажове „Устие на река Велека“, „Мечата дупка“, „Попски плаж – север 5“ и „Сахара 2“ вече има избрани фирми. За „Офицерски-запад“ и „Несебър- изток“ е проведен втори търг, но няма избрани изпълнители. Процедурата за „Нов плаж Балчик“ е прекратена поради нарушения и вече е обявена наново. Стартирани са търгове за наем на „Кранево – централен“, „Къмпинг – Юг“, „Свети Влас – Болницата“, „Росенец – север“, „Малък плаж Лозенец“ и „Варна – централен“, които ще се състоят през април.

В новата тръжна документация е посочена само максималната цена е фиксирана, което позволява на наематели да понижават цените през сезона с оглед пиковете и спадовете на посещаемостта и търсенето на предлагания от тях продукт, обясни министърът.

До края на седмицата се подготвя стартирането на още 6 тръжни процедури за наем на морски плажове „Панорама“, „Атанасовска коса“, „Кабакум – централен“, „Къмпинг Делфин“, „Фичоза“ и „Крапец – север“.

Действащите към момента договори за концесии на плажове са 53. Подписани са 5 договора за морски плажове „Свети Влас – Нов плаж“, „Обзор – юг“, „Къмпинг Оазис“, „Дюни – юг“ и „Нестинарка“. По отношение на другите обявени през 2016 г. и неприключени концесионни процедури, компетентните институции са се произнесли до момента само с решения в полза на Министерството на туризма. КЗК се е произнесла за жалбата на „Бургас – север“ като недопустима. В момента продължава работата на комисията за избор на концесионер, подчерта министър Балтова. За концесията на „Поморие – централен“ има извършено класиране, което се обжалваше. КЗК се произнесе, че жалбата е недопустима. Предстои процедура за решение на Министерски съвет.

Прогнозите на министерството са за ръст на румънските туристи с 10 процента. В интервю за "Фокус" министър Балтова обясни, че през последните 10 г. румънците заменят германските туристи. Амбициите на министерството са да привлече повече китайски туристи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!