До две седмици опростяват процедурата за ползване на правителствения 'Фалкон'

OFFNews 24 януари 2023 в 21:10 2234 0

самолет

Снимка Архив

Очаква се процедурата за използване на правителствения самолет да бъде опростена.

Спукано стъкло на "Спартан"-а е причината България да евакуира Християн Пендиков с правителствения "Фалкон". Самолетът се използва с тази цел за първи път от повече от 3 г., обявиха от държавния авиационен оператор, цитирани от Нова тв.

Секретарят на българския културен клуб "Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков бе пребит преди няколко дни. 23-годишният мъж бе докаран в София, където му бе направена операция.

До две седмици се очаква промяна в правилника за ползване на правителствения самолет за български граждани в нужда, тъй като сега процедурата е сложната - изисква се одобрение от премиера.

"Президентът Румен Радев ми се обади лично, за да ме попита дали имаме възможност да изпълним такъв полет с "Фалкон" поради технически проблем на "Спартан". Казах, че може", обясни генералният директор на Държавния авиационен оператор Златко Златев.

Обичайно "Фалкон"-ът се използва за нуждите на президентството, Народното събрание, Министерския съвет, държавни ведомства, както и за облитане на радиотехническите средства на РВД. Но рядко като въздушна линейка.

"Процедурата е малко по-сложна, тъй като трябва да мине през заявка на министъра на здравеопазването до премиера, който лично да одобри такъв полет. Така се случи и в петък", коментира Златко Златев.

Така сметката от 4500 евро за полета от Охрид до София ще я плати заявителят - здравното министерство. Докато държавата ни не разполага с медицински хеликоптери, се работи по идеята процедурата по използване на "Фалкон"-а да се улесни.

"Тече преглед на устройствения правилник. В Министерството на транспорта е почти в завършен етап и предстои съгласувателна част с другите министерства и ведомства", обясни Златев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови