До 37 градуса в 16 области на страната, има и риск от пожари

На отделни места в Централна България и в планинските на Южна се очаква да превали

OFFNews 12 август 2021 в 05:22 1800 0

Снимка Pixabay

Предупреждение за потенциално опасно време заради високи температури отправя за днес Националният институт по метеорология хидрология (НИМХ) за 16 от 28-те области на страната.

В "зеления" безопасен код са областите София, Перник, София област, Смолян, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна и Бургас. Всички останали са в жълто. То, в случая, означава горещо време, с максимални температури между 35 и 37 градуса и умерен до голям риск от пожари.

Днешният ден ще е слънчев, след обяд ще има временни увеличения на облачността и на отделни места в Централна България и в планинските райони от Южна България ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб до умерен, в западната част на страната - от запад-северозапад, а в източните райони постепенно ще се ориентира от североизток.

Максималните температури в страната ще са между 32 и 37 градуса.

Над планините ще бъде слънчево. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа умерен вятър от северната четвърт. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 26°, на 2000 метра - около 19°.

Над Черноморието ще бъде слънчево, след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места по южното крайбрежие ще превали краткотрайно. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури на въздуха ще са между 29°-31°. Температурата на морската вода е 26°-27°. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала.

Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 30 мин. и залязва в 20 ч. и 33 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 3 мин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови