До 3000 лева месечно за постдокторанти, 1200 лв. за млади учени по програма на МОН

OFFNews 20 декември 2021 в 15:57 2001 0

Снимка МОН

Над 1000 млади учени и над 200 постдокторанти се очаква да бъдат подпомогнати при интеграцията и кариерното им развитие в български научни организации и висши училища чрез второ издание на националната научна програма "Млади учени и постдокторанти - 2". Проектът за нея е предложен от министъра на образованието и науката акад. Николай Денков и е публикуван за обществено обсъждане, което ще продължи до 19 януари. След това ще бъде гласуван от Министерския съвет.

Второто издание е в два етапа (от 2022 г. и от 2024 г.) и срок до 2025 г.

Предвидени са общо 15 млн. лева.

По програмата могат да бъдат назначавани млади учени, които нямат договор за работа с висше училище или научна организация, както и асистенти, главни асистенти и докторанти, включително в задочна и самостоятелна форма на обучение.

За млади учени се смятат изследователи или преподаватели във висше училище и/или научна организация до 10 г. след придобиване на първа магистърска степен.

Новоназначените млади учени ще получават грант не по-малко от 1200 лева на месец, а работещите и на друг договор - от 300 до 600 лева на месец.

Постдокторантите ще кандидатстват за финансиране с научен проект, който трябва да съдържа детайлна програма, подробен финансов план и срок за изпълнение 24 месеца. Могат да кандидатстват придобили степента "доктор" в България и чужбина. С предимство ще бъдат класирани постдокторанти, които не работят във висше училище или научна организация. Възможно е и включване на наети в институция. С тях ще се сключва допълнителен договор на непълен работен ден в друг научен колектив при същия работодател – лаборатория, секция или катедра.

Грантовете за новоназначените постдокторанти са от 2000 до 3000 лева на месец. Идващите от друга държава или населено място могат да получават допълнително до 1000 лева месечно за квартирни разходи. Постдокторантите, които работят в съответното висше училище или научна организация, ще получават допълнително между 300 и 600 лева на месец.

В рамките на програмата може да се финансира изпълнението на научноизследователски задачи и необходимите присъщи за тях дейности: командировки, закупуване на материали, консумативи, специализирано оборудване, информационни продукти, компютри, принтери, заплащане на такси за участие в научни форуми и др.

Националната научна програма „Млади учени и постдокторанти“ цели привличане и задържане на талантливи млади учени за научноизследователска работа в публични научни организации и държавни висши училища. Тя би им помогнала да провеждат висококачествени изследвания. Това би повишило научното ниво на висшите училища и научните организации и би стимулирало младите хора да избират научна кариера и реализация в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!