Днес е Кръстопоклонна неделя

OFFNews 27 март 2022 в 05:47 2227 0

Днес е Кръстопоклонна неделя.

На този ден специално се покланяме на един от най-ярките символи на християнската вяра - Светият и Животворящ Кръст Господен. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Света Литургия.

Смята се, че в средата на Великия пост този ритуал дава на вярващите духовна сила да извървят до край пътя на пречистването до деня на Възкресението. 

Църквата почита на 27 март св. мъченица Матрона Солунска.

Тя била сираче, слугиня в къщата на един евреин в Солун. Жена му хулела Матрона заради нейната христова вяра и я принуждавала да се отрече от нея и да отиде в синагогата. Но кротката Матрона вярно служела на своята господарка, без да й възразява, и тайно се молела на Исус.

Един ден еврейката узнала, че Матрона скришом от нея отишла в църква и ядосана я запитала защо не е отишла в синагогата. Матрона кротко й отговорила: "Защото живият Бог е в християнската Църква, а от еврейската синагога Той е отстъпил."

Побесняла от тоя смел отговор, еврейката жестоко я била и затворила в една мрачна стая, като при това я и вързала. На другия ден тя намерила девойката развързана чрез Божията сила. Матрона на колене се молела Богу. Господарката повторила няколко дни това наказание, докато най-после чрез глад и побой тя уморила девойката. Тогава еврейката взела тялото на светата мъченица и от горния етаж на къщата си го хвърлила на улицата.

Християните взели тялото на мъченицата и с чест го погребали. Епископ Александър пък, като узнал за чудесата, които се извършват при гроба на светата мъченица, издигнал там църква в нейна чест. А злата еврейка скоро получила заслуженото: от същото място на къщата, откъдето хвърлила тялото на св. Матрона, тя паднала на камъните на улицата и се убила. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови