Дисциплинарно уволнение за доцента, реагирал публично срещу предизборната визита на Бойко Борисов в УНСС

Александра Маркарян 22 април 2021 в 14:15 15333 0

Снимка Бойко Борисов, официален профил във Фейсбук

Дисциплинарно е уволнен преподавателят от УНСС, възмутил се публично от посещението на Бойко Борисов в университета по време на предизборна кампания.

Как той коментира случилото се пред OFFNews вижте ТУК.
Отстраняването на доц. Мартин Осиковски е било обявено на заседание на Академичния съвет вчера. Заповедта е на ректора, потвърдиха от висшето училище пред OFFNews.
Потърсихме Университета, след като започна подписка в защита на доцента.

В текста й се казва:

"Ние, долуподписаните студенти, университетски преподаватели и граждани, категорично възразяваме срещу наложеното наказание „ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕНИЕ“ на доц. д-р Мартин Николаев Осиковски, преподавател в Университета за национално и световно стопанство.

На 2 април 2021 г. доц. Осиковски подаде оставка от заемани ръководни постове в УНСС с публично изявление на неговия личен профил в социалната мрежа Фейсбук във връзка с осъществено посещение на председател на политическа партия и кандидат-депутат на територията на Университета. Това беше заявено като форма на символичен протест, при която неговото решение беше да остане обикновен преподавател в Университета.

Вчера, 21 април 2021 г., доц. Осиковски беше уволнен дисциплинарно въз основа на чл. 190, ал. 1, т. 4 от КТ – злоупотреба с доверието на работодателя, чл. 187, ал. 1, т. 8 – злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на предприятието и чл. 16, т. 31 от Правилника на УНСС, който задължава преподавателите и служителите на Университета да пазят престижа и доброто име на УНСС, да не го злепоставят и да бъдат лоялни към него.

Убедени сме, че позицията, изразена от доц. Осиковски, не уронва престижа на Университета. Тя изразява неговата лична гледна точка по отношение конкретно на събитията от 2 април, а не по отношение на институцията като цяло. Позицията изразява лоялност към Университета по смисъла на духа на неговия Правилник, на Закона за висше образование и съгласно разбиранията и убежденията на уволнения преподавател.

Настояваме за незабавна отмяна на заповедта за дисциплинарно уволнение на доц. Мартин Осиковски. Намираме наложеното наказание за тежко посегателство срещу свободата на изразяване на лично мнение. Смятаме, че това е изключително притеснително в контекста на устойчивото влошаване на условията за свобода на словото в България."

На 2 април доцентът написа възмутен:

"Когато вчера по друг повод написах, че „духът на Закона за висше образование и на университетските правилници е ясен: политическият агитпроп НЯМА място на университетска територия“, нямах ни най-малка идея, че съм си подготвил почвата за днешните събития...

И така, уважаеми колеги, приятели, познати и непознати, рано тази сутрин т.нар. премиер е бил на посещение в институцията, в която работя – Университета за национално и световно стопанство. Повод за посещението му е било разглеждане на т.нар. „най-нов корпус“ – същата онази сграда, заради която (вече бивши) министри на същия този т.нар. премиер през 2019 г. докараха университета до безпрецедентна и финансова и имиджова криза (в разрез с всички правила и договорки – знам това добре, тъй като по онова време бях помолен да проуча случая и да съставя писмено възражение, както и направих.)

Но няма значение кой е бил прав тогава и кой – крив; същественото е, че беше допуснато един български университет да се превърна в снимачна площадка за #ЖипкаTV. Намирам това за обидно по отношение на автономията като цяло, на толкова много хора, които работят или учат тук и които се чувстват, меко казано, дискомфортно от това, че неволно са превърнати в домакини на предизборна обиколка навръх последния ден от предизборната кампания на Политическа партия ГЕРБ.

СРАМ!

Университетите, с които животът ми е свързан от младини и в които съм учил, прекрасните студенти, с които работя, и законите на Съвестта не ми позволяват да подмина това с невнимание – другояче не мога. Поради тази причина, като символичен израз на несъгласие и протест, с настоящото заявявам, че:

✅ Подавам оставка от „ръководната“ длъжност „главен секретар по уеб комуникации“ на Университета

✅ Оттеглям се като член на редколегията на „Научни трудове“ и „Годишник на УНСС“

✅ Оттеглям се като член на атестационната комисия на факултет „Икономика на инфраструктурата“

Предварително искам да заявя, че знам какво ще се каже: „Но това не е политическа агитация, ние само разглеждахме сграда“. Отговарям: хайде да не се правим и да си говорим като мъже, моля.

Днешните кадри от университетския двор, в допълнение на снимките на бивши и настоящи членове на Студентски съвет и университетско ръководство в зала „Тържествена“ и при главния вход на УНСС с надписи „Бюлетина №28“ и „За ПП ГЕРБ образованието винаги е било приоритет“ са срамна страница в историята на тази институция. <P.S.> = заглавия към снимките, публикувани фейсбучно, вж. скрийншотовете <P.S./end> Тук дори не става въпрос за това, че конкретно #НашиятУниверситет беше съсипан по време на точно това управление; не става въпрос и за това, че ако има български политик, който е максимално чужд на идеята за Университет изобщо, това е точно този политик. Тук става въпрос за това, че е адски невъзпитано, антиуниверситетско и брутално агитпропът да се вкарва на университетска територия".

#Breaking ❗Опасно и невъзможно е да се действа против съвестта. Ето ме, тук съм – другояче не мога. – Es ist gefärlich...

Публикувахте от Мартин Осиковски в Петък, 2 април 2021 г.

Същия ден в официалния си профил премиерът Борисов и лидер на ГЕРБ отбеляза посещението си в УНСС с тази публикация:

OFFNews отправи запитване до УНСС за мотивите на ректора за решението му, както и дали, с оглед недоволството, изразено чрез петицията, това решение може да бъде преосмислено. Очакваме отговора на Университета.

За часове коментарите на подписалите се възмутени от решението за дисциплинарното уволнение на доц. Осиковски надхвърлиха 600. Може да ги видите тук: https://www.peticiq.com/signatures_with_comments.php?petition_id=321295&page_number=1&num_rows=200.

Цитираме само някои от тях:

"Доц. Мартин Осиковски е изказал достойно гражданската си позиция срещу нарушаване на правилото за недопускане на политическа агитация в академична институция. А то стана в предизборна ситуация. За което Осиковски е наказан, че да си вземат поука по-плашливите - да знаят в каква ситуация живеят и работят. Подписвам, защото съм възмутен", проф. дфн Георги Каприев;

"Намирам случката за скандална. Подобна отмъстителност към принципен служител с публично присъствие е в най-гнусните традиции на ДС", Евгений Дайнов, НБУ;

"Защото са нарушени гражданските права на един преподавател, който има всички основания да иска учебното заведение, в което работи да отстоява принципите на академичната свобода. Уволнението му е скандално и би трябвало да предизвика сериозен журналистически интерес, ако има и доколкото има, свободни медии в България", Ирина Недева, журналист;

"За изразена гражданска позиция, за реакция срещу политическа употреба на автономното академично пространство, доц. Мартин Осиковски е подложен на открита политическа репресия. Това е скандал, който не бива да позволим да остава без масов публичен отговор. Заповедта за уволнение на доц. Осиковски следва да бъде незабавно отменена!", проф. дфн Калин Янакиев, СУ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови