Дионисий, който въведе архонството в БПЦ, няма да стане епископ

OFFNews 10 декември 2014 в 14:06 4514 0

Архимандрит Дионисий, който въведе несъществуващата в историята на Българската православна църква титла "архонт", няма да стане епископ.

Лично патриарх Неофит е оттеглил предложението си по време на продължилото близо три часа заседание на Светия синод.

Това се е случило след като митрополитите са обсъдили протестите на миряни и духовници, които бяха предизвикани от решението за хиротония на скандалния архимандрит. 

Дионисий Мишев трябваше да бъде ръкоположен за епископ на 21 декември, а след това да поеме и поста на втори викарий на патриарха.

Докато заседанието течеше пред Светия синод вчера, се бяха събрали 150 миряни, които изразиха желанието си в клира на Българската православна църква да бъдат ръкополагани само достойни духовници, съобщава dveri.bg.

След заседанието самият патриарх Неофит излезе пред миряните, за да им съобщи, че архимандрит Дионисий няма да бъде ръкоположен за епископ. Неофит е казал, че решението е взето заради мира в църквата.

Миналата седмица 13 юристи, богослови, публицисти и медици изпратиха отворено писмо до Светия Синод. В него те посочиха, че има съществени нарушения на църковния устав при избора на архимандрит Дионисий Мишев за епископ. 

Според тях отец Дионисий е нарушил правилата на православната вяра, защото е участвал в „архонтската афера“, свързана с даването на мнимата титла „архонт“ на личности със спорна репутация като Слави Бинев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови