Димитровградският пазар отваря на 24 май

OFFNews 20 май 2020 в 13:30 2750 0

Снимка БГНЕС

Най-голямото открито тържище в страната - Неделният димитровградски пазар, отваря идната неделя, 24 май, след прекъсната дейност от два месеца и половина, съобщи на пресконференция кметът на общината Иво Димов, цитиран от БТА.

Това е стъпка към нормалното функциониране на пазара и проба за бъдещата му работа в нормално работно време от петък до неделя следващата седмица.

"Обсъждаме това решение от две седмици. Направихме запитване и до Националния оперативен щаб. Предвид спецификата на тържището обаче, която не може да бъде сравнявана с нищо друго у нас, ни отговориха, че решението трябва да бъде взето на местно ниво", казва Димов. Той добави, че тече и оживен дебат в социалните медии, като мненията са поляризирани.

Няма възможност да обособим вход - изход, да разделим потоци, да извършваме тотална дезинфекция, добавя кметът. Той изтъкна още, че в Общинския оперативен щаб мненията също били разнопосочни.

Работното време ще е от 7 до 14 часа. Със заповед на кмета търговците трябва да носят лични предпазни средства, да се прави дезинфекция на обектите и да се избягва струпване на хора и да се спазва дистанция от 1,5 метра. Пет полицейски екипа ще следят за реда.

На този етап не можем да говорим за отваряне на автопазара, тъй като там няма обособени обекти и струпването на хора е по-голямо, добавя Димов. Има вероятност тържището за автомобили да заработи следващата седмица. 

Становището на РЗИ е, че мерките трябва да бъдат разхлабвани поетапно и обстановката да се следи внимателно. 

Кметът Димов предупреди, че ако има случаи на зараза с COVID-19 и източникът се окаже пазарът, той ще бъде отново затворен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови