Димитър Маргаритов: Днес няма кой да си купи маска за 20 лева

OFFNews 25 април 2020 в 14:03 4390 0

Днес вече едва ли някой би си купил предпазна маска за 20 лв., освен ако не е по екзотични съображения. 

Така председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов коментира моментното състояние на пазара на лични предпазни средства по bTV. Той подчерта, че пазарните механизми, съчетани с ефективен контрол, са най-правилното средство за регулиране на цените в условията на свободен пазар.

„Да, първоначално се наблюдаваха съществени отклонения в цените на някои стоки, които бяха дефицитни след първоначалния шок – целият свят беше изненадан, но пазарът показа, че засега е най-доброто измислено средство за регулиране, което, съчетано с добър контрол от страна на институциите, води до нормализиране на обстановката”, каза Маргаритов. Той даде пример с изнесените данни от Националния статистически институт, че за последния месец инфлацията по отношение на потребителските цени е отрицателна.

Извършени са 437 тематични проверки в специализирани търговски обекти относно продажбата на предпазни маски, дезинфектанти и други предпазни средства, както и 64 проверки в магазини от типа „За 1 лев”, като са открити 26 нарушения от компетентността на КЗП. Проверките се извършват съвместно с други контролни органи – НАП, ДАМНТ, РЗИ, ИАЛ и др., координирано с прокуратурата.

По отношение на онлайн търговията беше посочено отново, че има абсолютна законова забрана за продажбата на лекарства, отпускани по лекарско предписание, в интернет. В това отношение са извършени 367 проверки и са открити 12 нарушения.

„Нека гражданите да бъдат бдителни и внимателни, особено в социалните мрежи и платформите, които не са електронни магазини, защото там е много по-лесно да попаднат на измамни оферти – дори не толкова като завишаване на цените, а да не бъдат доставени поръчаните стоки, но да бъдат взети платените пари”, посъветва потребителите председателят.

В отговор на въпрос за прилагането на правилата за онлайн пазаруване при доставката на храни, Маргаритов коментира, че наистина за разлика от почти всички други продуктови групи стоки, тук нямаме право на отказ от покупката. Но „всички останали правила, които касаят етикетите, информацията за съдържанието, срока на годност са в сила, така че ако Ви доставят вкъщи и забележите, че има такъв проблем веднага трябва да се реагира към нас и към Българската агенция по безопасност на храните”, обясни Маргаритов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови