Дигиталните учебници и видео уроците ще направят обучението интересно и привлекателно

Учениците трябва да разполагат с индивидуални устройства

OFFNews 18 януари 2019 в 16:09 4233 0

Дигитални учебници, видео уроци, индивидуални устройства за учениците от горните класове – това предложиха родителите, които взеха участие в третата поредна среща от инициативата Образование 4.0 на VIVACOM и в. „24 часа“.

Повече от 100 родители на ученици от десетки столични училища участваха в оживената дискусия в литературен клуб „Перото“. Те изразиха мнението си за дигитализацията на образованието и стъпките, които трябва да се предприемат в тази посока. Родителите се обединиха около мнението, че видео уроците ще направят училището интересно и полезно за децата. Предложено беше да се създадат истински дигитални учебници, които да не са електронно четими версии на хартиения учебник. Родителите бяха категорични, че трябва да се повиши използването на образователни платформи, защото те дават възможност децата да получат знания по достъпен и увлекателен начин. Повдигнат беше и въпросът за контрола на употребата на устройства в час – участниците в дискусията предложиха да се използват програми за скрининг, с помощта на които да се проследи какво правят децата с електронните устройства. Контролът е важен и по отношение на здравословната продължителност на заниманията с „умни“ устройства. Особено важно, според родителите, е да се запази балансът между дигиталното и традиционното образование, а някои предмети като писане и математика да се учат по традиционния начин. Родителите смятат, че уменията на учителите са една от най-важните предпоставки за добро и качествено обучение. Предложено беше да се работи за повишаване на тяхната дигитална квалификация.

Всяко дете на възраст 9-17 години използва интернет всеки ден. В същото време училището не готово изобщо за този свят. Това е заключението на центъра за безопасен интернет, направено на третата поредна дискусията от цикъла Образование 4.0, която е в партньорство с Министерството на образованието и науката, Столична община и Дигиталната национална коалиция, Асоциация „Родители“ и Центъра за безопасен интернет. Инициативата Образование 4.0 е под егидата на еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

Гости на дискусията бяха Таня Михайлова, заместник- министър на образованието, Ваня Кастрева, директор на РИО, гр. София, Гергана Паси, председател на Дигиталната национална коалиция, Дарин Маджаров, основател на дигиталната образователна платформа „Уча.се“, Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация Родители и Петър Кънчев от Националния център за безопасен интернет.

До момента се състояха четири кръгли маси – последователно с участието на институциите и експертите, на учители, ученици и родители. Целта на дискусиите е да се изслушат и обобщят исканията на участниците в образователния процес за начините за най-ефективно, качествено, бързо и масово въвеждане на дигитални форми на обучение, които да подобрят качеството на подготовката на българските ученици за успешната им реализация в бъдеще.

Общо е мнението и на трите страни в образователния процес, че „дигитално образование“ означава преподаване, учене и цялостно общуване между учители-ученици- родители с помощта на дигитални устройства. Интересно и стимулиращо образование, което използва уменията и активността на децата в интернет и развива тяхната креативност, аналитично мислене, възможности за работа в екип. Качествено образование, което гради нови умения паралелно с традиционните като използва технологиите в процеса на обучение. Предпоставка за адекватна и успешна реализация на учениците в живота и на пазара на труда.

През февруари инициативата Образование 4.0 продължава с национална конференция с представители на образователните институции и експерти, на която ще бъдат обобщени исканията на учители, ученици и родители за дигитализация на образованието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови