Дигитален урок по история пренася учениците на пътешествие в Древен Египет

OFFNews 14 декември 2021 в 14:31 1916 0

Хората казват, че ако познаваш добре своята история, значи си готов да посрещнеш и бъдещето си. Да сме запознати с интересни исторически факти и детайли често е в помощ, когато се опитваме да завържем разговор, да впечатлим някого или пък просто, когато искаме да съберем допълнителна информация за самите себе си. Познанията по история при децата пък могат да отключат и невероятен стремеж за любознателност към света, особено ако те се запалят от ранна възраст по изучаването на този предмет в училище.

Затова и процесът по преподаване е хубаво да бъде съпътстван от допълнителни примери и пособия, които да превърнат учебния час в едно забавно и напоително изживяване, каращо учениците да не искат да напускат своите чинове. Развитите технологии днес могат да пренесат получателите на знания в различни интерактивни и образователни среди, където те по забавен и дигитален път да получат своите важни и ценни знания.

Например един урок по История и цивилизации за 5. клас може да предложи на учениците интерактивна 3D панорама на първата в света стъпаловидна пирамида, която е изградена за гробница на един от най-известните египетски владетели - фараон Джосер. Панорамата предлага 360 градусова реална гледка на останалата в наши дни гробница, като така учениците могат да разгледат в детайли атмосферата около Древен Египет и да се запознаят с реставрационния процес по съхранение на пирамидата.

Динамични видеоклипове пък могат нагледно да покажат природните условия и поминък на местното население в Древен Египет, като учениците могат да видят анимации на река Нил и нейното ключово значение за развитието на живот по тези земи. Жителите по това време изграждали своите плодородни ниви около устието на водния ресурс, но с времето те успели да изградят и първите напоителни канали в света, за да могат да захранват с вода отдалечени полета и земи. Древните египтяни използвали специално приспособление наречено “шадуф”, с което черпели вода за напояване от река Нил - технологията се считала за една от първите заедно с изобретяването на ралото, което този древен народ е дало на човешката цивилизация.

Още интересни истории и примери могат да открият всички ученици, които използват дигиталната образователна платформа iZZI, дело на издателство Клет България. В нея всички малки любознатели, които искат да получат знания по един забавен и съвременен начин, могат да го направят благодарение на удобния и достъпен интерфейс на приложението, което е предназначено за всички ученици от 1. до 7. клас. Така например уроците по История и цивилизация в платформата преминават в забавни игри и задачи, с които се пресъздава една богата атмосфера на бита и живота, не само в Древен Египет, но и в много други стари народи и цивилизации.

Дигиталната платформа за образование iZZI съдържа колекция от над 50 000 електронни ресурса, които включват интерактивни видеа и задачи, динамични презентации, забавни игри и визуализации и различни по вид обучителни аудио файлове. Повече за платформата и абонаментните планове можете да откриете на сайта на издателство Клет България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови