Дянков: Самолетите за армията могат да почакат

OFFNews Последна промяна на 10 ноември 2017 в 09:21 2463 1

„Повече пари за образование и здравеопазване, самолетите може да почакат”, каза бившият финансов министър Симеон Дянков в сутрешния блок на бТВ по повод бюджета за 2018 г.

„За образованието – това наистина е закъсняло. Трябваше тези повече пари още от 2013 г. да влязат в средното образование. Грешката е и по наше време, още тогава трябваше да стане”, разкая се Дянков.

По думите му в миналото е имало сравнително смислена образователна реформа, но през последните осем години България затъва в международната класация на средните училища.

По повод здравеопазването той изрази надежда, че бъдещият здравен министър Кирил Ананиев ще успее да направи една успешна реформа на клиничните пътеки.

„Последният път, в който цените на клиничните пътеки са се променяли е през 2006 г. През 2010 – 2011 г. направихме разчет, който показа, че 70% от пътеките са занижени. За сметка на това 20% от пътеките за сърдечно-съдови заболявания са завишени – там има добро лоби”, коментира Дянков.

Според него това показвало, че когато системата е нерегламентирана, отнякъде изтичат пари.

Дянков е оптимист, че Кирил Ананиев би могъл успешно да реформира системата и да рационализира харчовете за здраве.

Според него единственият ми проблем на Бюджет 2018 бил държавният дълъг.

„12 години не е имало такава добра икономика в Европа. Ако в тези най-добри години сме на дефицит, това означава, че в тежките години няма да сме готови и ще затънем още повече”, каза той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8329

1

Шопа

10.11 2017 в 10:44

А теб бай Ставри ако знаеш от кога те чака ...