Дядо Николай ще освети 18-метров християнски кръст в Црънча

Диана Варникова 05 ноември 2022 в 16:01 1815 2

Ролекса
Пловдивският митрополит Николай.

18-метров християнски кръст, който е издигнат в парка „Свети Георги Победоносец“ в пазарджишкото село Црънча, ще бъде осветен тържествено навръх Архангеловден от пловдивския митрополит Николай. Това съобщи за OFFNews областният управител на Пазарджик Трендафил Величков.

Той разказа, че идеята за издигането на християнския символ в местността „ Гергьова черква“ в Къркарийския рид на Западните Родопи е на различни поколения местни хора. Предание разказва, че на това място има стар параклис на Свети Георги и останки от манастир и древнохристиянски църкви. В благородното дело тук да се извиси метален кръст се включили семейство Любчо и Петя Кокови, които подели инициативата на Набор 1956 от селото, кметът на община Пазарджик Тодор Попов, който също участвал с лично дарение и съдействал за облагородяване на парка, Георги Янкулов, председател на Фондация „Бъдеще за древна Царина-Бъдеще за Црънча“ и много фирми, които помогнали с осигуряването на материали за изработването на кръста.

Съоръжението е с височина 18 метра и е монтирано върху фундамент от 4 метра. През нощта ще бъде осветен, а край него ще има пилони със знамето на България, на Пловдивската митрополия и реплика на знамето на панагюрските въстаници от Четвърти революционен окръг, ушито за Априлското въстание от Райна Княгиня. Тържественото освещаване на кръста ще бъде на празника Архангеловден - 8 ноември - вторник от 12.00 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

2

Johnny B Goode

05.11 2022 в 23:21

Аз ако съм на мястото на този кръст, ще избягам ако шейтан като този тръгне да ме освещава.

Еврото, този ли имаш предвид като глаголиш за православието? Защото ако такива като отец Николай, Дугин, Гундяев и ветропоказатели като тебе са православието, то наистина по-добре да извика човек "майната му на православието".

-240

1

редовно четящ

05.11 2022 в 18:33

Ченгето се прави на божи човек! Абсолютна демагогия!