Quantcast

Дядо Добри се оттегли от света и заживя в Кремиковския манастир

OFFNews Последна промяна на 14 април 2016 в 22:25 13285 13

Снимка Стефан Марков / Булфото

Дядо Добри.

102-годишният дядо Добри, символът на доброто в България, заживя в Кремиковския манастир "Свети Георги", съобщава БНТ 2.

Дядо Добри е взел решение това да бъде и мястото, където да дочака сетния си час.

Днес той живее в строг пост, в скромна килия, дните му минават в смирена молитва.

Дядо Добри рядко напуска килията си. Излиза в двора на манастира само когато потокът от туристи секва.  Категорично отказва да бъде сниман.

Единственото, което благият старец приема, е вода и по две филийки хляб за закуска и вечеря.

"В стаята му няма нищо друго освен иконостасчето, една печка. И спи на земята - на черга. Всички, които са в манастира, се грижат за него. Има си хора, които почистват стаята му, помагат му в ежедневните нужди, като го развеждат в манастира и църквата... Аз мисля, че този човек ни е даден на всички, за да ни покаже, че има нещо много по-важно и по-ценно отколкото са материалните неща, които гоним в живота си." - каза пред БНТ 2 протойерей Серафим Янев, и.д. игумен на Кремиковския манастир.

Дядо Добри се надява, че живият пример, който ни даде със събирането на милостиня за Божиите храмове, ще има свои следовници.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.04 2016 в 22:02

Никой пророк не е признат в родината си.

16.04 2016 в 14:03

Ех дядо........ти ще ни измиеш очите пред създателя.....а ние сме маскари ! Алчни , безочливи и жестоки. Едва когато стигнеме прага на старостта - осъзнаваме колко сме преходни и безлични. Покланям ти се до земята. А аз съм........овца от стадото божие.

15.04 2016 в 22:35

НЯМАМ ДУМИ... Това е нивото на дискутиращите, нека не стреляме по пианиста... А Дядо Добри - ех, безбожен народ сме ние българите, още от Борис Кръстителя и от богомилите! Господ да ни пази - най-вече от фарисеи като многознайковците по-горе!

15.04 2016 в 19:30

не коментирам общо, само споделям лично наблюдение, повтарям - лично:
една сутрин преди година-две, се возех в тролей по левски и патриарха. дедето, ескортирано от две яки лелки, слезе и под ръка беше отведено до седмочисленици. потресавъщо - кои бяха лелките и защо го опекунстваха???

15.04 2016 в 16:38

не е, ама бързах, защото пиша между другото и нямах време да си редактирах. С една дума това което исках да кажа е ясно- този човек е съмнителен както от психическа , така и от умствена гледна точка, но църквата ще го експлоатира напълно в духа на вековната си практика. Ще го канонизира и разни наивни и верски невежи ще почнат да му се кръстят. Странно, в 21 в. суеверните растат, верското невежество също, а хора които вярват на идоли и измислици минават за християни. За мен това е непонятно и такава религиозност си е чисто безверие. Тя се дължи на това че хората не четат Библията и не искат да мислят с мозъка си. Но пък вярата е и чувство, така че е лесно да те разчуства такъв съмнителен дядка, след като имаш попа за авторитет, а не словото.

15.04 2016 в 16:17

Какво ни занимавате с този религиозен фундаменталист?

15.04 2016 в 15:44

Боряна Бонева 15.04 2016 в 12:12,

Прочети си писанията и си погледни клавиатурата да не е с разстройство, преди да я ползваш ;)

15.04 2016 в 12:21

я стига глупости. Тоя или е тарикат, ако наистина е целувал ръка на Бареков и е наричал тикавата божи човек, или е слабоумен който църквата е използвала и само го очаква да хвърли топа- тоя луд едва ли е отишъл сам в манастира. Преди да предаде Богу дух църката ще ни каже, че е приел схимата, т. е. станал монах, после ще го погребе, ще направи всенародно поклонение на гроба му, после ще обяви че мощите му, т. е. кокалите де, излъчват благовоние, като накрая го обяви за светец, да събира парасата на наивните женурля. Хайде стига. Вярвайте само в Бог и Св. Троица, четете Библията и не вярвайте на лъжливи пророци. Тия номера църквата ги играе 16 века и е много опитна в тях. Не нам товарищи.

15.04 2016 в 12:12

този не е нито светец, нито може да каже една свързана молитва. Не може да върже и повече от едно свързани мили. Типичен случай две на смахнат, 100% псиахиарчено явление. Редно е МВР да провери дали е влязъл в манастира доброволно или поповете са го натикали там. В Средновековието такива като него са наричали "юродиви"- течение на нищи които са стояли пред църквите, просили са и понякога са говори несвързано. Хората в онова време са вярвали че всъщност те носят свят, пророчески дух. Най- известния е Андрей Юродиви. Няма да се учуда че около този човек за който типично в духа на средновековните агиографски предания, нищо не се говори за реалния му живот-раждане, семейство, местоживеене, години, професия, образоване- биде използван после от ЦЪРКВАТА да го обявят за светец, след която измама да почерпят девиденти от това.

15.04 2016 в 09:43

Няма да забравя как целуваше ръката на Бареков. Няма да забравя и как нарече Б.Б. "божи човек". Няма да забравя как дари 35000лв на масонската катедрала, в чието настоятелство са едни от най-пропадналите хора в България - откровени сатанисти.

Христос е казал: "Възлюбени, не вярвайте на всеки дух, но изпитвайте духовете дали са от Бога; защото много лъжепророци излязоха по света."

Истинските светци освен смирени са и мъдри. Защото Бог възнаграждава техните труд и копнеж по Бога с мъдрост.

Възможно е да не знам всичко около него и затова да си правя погрешни изводи. Но определено медийният шум около него има жълтеникав привкус а ла баба ванга.