Деветима служители на Агенцията по храните уволнени заради корупция

Девет тона от конфискуваните заради нередности храни са моркови с пестициди

13 януари 2015 в 13:38 1898 2

Деветима инспектори в Агенцията за безопасност на храните са отстранени през последната една година заради корупция и неетични практики, обявиха от ръководството на Българската агенцията за безопасност на храните.

Изпълнителният директор на регулатора Пламен Моллов обеща „тотална непримиримост към корупционни практики” сред служителите на БАБХ.

Близо тон хранителни продукти са били конфискувани по време на празничните проверки на инспекторите през декември около Никулден, Коледа и Нова година, обобщиха от Агенцията. 126 кг риба са били иззети около Никулден, а след това още общо 836 кг храна, предимно месни и млечни продукти.

14 обекта за производство и търговия са затворени. Липса на етикети, стоки с изтекъл срок на годност и чужди тела в храните са най-често срещаните нарушения, които инспекторите констатират.

Според изпълнителния директор Моллов, в българските храни може да се намери всичко - от камъчета и буболечки до ножчета и пирони.

Девет тона от конфискуваните заради нередности храни са моркови, при които е установено завишено съдържание на пестициди. Една от пречките при дейността на Агенцията по храните е фактът, че инспекторите при нарушение санкционират фирмата, а не лицето, което стои зад нея. Когато се затвори фирмата, въпросното лице отваря друга и продължава дейността си. Това обаче е проблем на търговския закон, а не на закона за храните, обясни Моллов,

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови