Детският хор на БНР пя протестно под прозорците на Министерския съвет (видео)

Премиерът призова СЕМ и БНР да поемат отговорност за проблема

OFFNews 22 август 2018 в 11:36 2400 0

Детският хор на БНР пя протестно под прозорците на Министерския съвет, докато в сградата течеше правителствено заседание. Демонстрацията е заради внезапното прекратения договор на диригента им - маестра Венеция Караманова.

Хористите вече пяха пред БНР и обявиха, че смятат да правят концерти, докато Караманова не бъде възстановена на работа. Те са притеснени от това, че работата на Караманова е поета от назначената през месец март диригентка Теодора Димитрова, на която обаче така и не са били предадени традициите на хора. От Детския хор настояват дългогодишния им ръководител да бъде възстановена на работа поне за още два сезона, за да може да обучи новата диригентка.

Днес при тях излезе министърът на културата Боил Банов и ги покани на среща, за да изслуша за проблема. Децата и техните родители влязоха в Министерския съвет, където се срещнаха с Банов, с премиера Бойко Борисов и с директора на СЕМ София Владимирова.

"Правителството няма право да изявява мнение във връзка с проблема на Детския хор", каза на децата Банов и мотивира думите си с това, че медиите трябва да са независими. "Смисълът на демокрацията е медиите да не бъдат под влияние на правителството и премиера и да имат възможност за самостоятелен живот и самостоятелно мнение", добави той.

"Да, ама са под нашия прозорец", отговори премиера и добави, че се надява "и шефът на националното радио, и СЕМ да си свършат работата". "Не заради друго, а защото стоят пред Министерски съвет. Не мога да ги оставя децата да стоят отвън. Да си поемат отговорността", каза още Борисов. Културният министър също подкрепи тезата на премиера: "Радиото представлява самостоятелен орган от гледна точка на правителството. Директорът му се избира чрез конкурс диригента от Съвета за електронни медии (СЕМ). И когато има претенции от хора в радиото, въпросите трябва да се решават от директора на СЕМ", каза той. Банов дори предложи на хората да се срещнат с директора на СЕМ София Владимирова, защото тя била човекът, който може да реагира по случая. Самата Владимирова също присъстваше на днешния разговор. 

Културният министър обяви, че се е чул и с директора на БНР и е уредил децата да се срещнат с него, за да се обсъдят вариантите за продължаване работата на дългогодишния ръководител на хора. Владимирова пък допълни, че ако утре проблемът не се реши, в петък тя ще покани представители на радиото в СЕМ.

Банов коментира и начина, по който е назначена заместничката на маестра Караманова. По думите му всичко е било законосъобразно. "Новият ръководител на хора е избран с конкурс, който съвместно работи и с вашия дългогодишен предишен ръководител в рамките на партньорство. Аз в момента не мога да анализирам къде това партньорство се пропуква. Но вие се ползвате не просто с моето и с уважението на премиера Бойко Борисов и на целия кабинет", каза Банов. 

Вижте част от протестния концерт на Детския хор под прозорците на властта и как Боил Банов ги покани на среща:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови