Детето от ромския катун остава в Гърция

ОFFNews 31 май 2014 в 18:45 1890 1

Мария с двамата роми, представили се за нейни биологични родители
Мария с двамата роми, представили се за нейни биологични родители

Съдът в Гърция окончателно даде българчето Мария на неправителствената организация "Усмивката на детето".

Организацията от месеци се грижи за момиченцето, открито в ромско семейство в град Фарсала, съобщава БГНЕС. Биологичните родители на момичето са българи от град Николаево, Старозагорско.

В гръцката организация работят стотици служители и хиляди доброволци, които създават условия за добър живот на деца без родителска грижа. "Усмивката на детето" разполага с 15-ина домове из цяла Гърция.

4-годишната Мария бе открита през октомври 2013 г. в ромски катун, докато местната полиция търсела наркотици. Светлата коса и кожа на момичето усъмнили полицаите. Назначената ДНК експертиза доказа, че отглеждащите я роми нямат кръвна връзка с детето.

По-късно се разбра, че Мария е дете на Сашка и Атанас Русеви от Николаево, които имат още няколко деца албиноси. Двамата твърдят, че не са продавали дъщеря си на гръцките роми, а не са имали пари да гледат детето и го оставили за малко. 

Според гръцката полиция ромското семейство, при което е открита Мария, е получавало хиляди евро помощи за многобройните си деца. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови