Дете, родено с увреждане, бе изписано здраво от Дома за деца във Виница

OFFNews 28 март 2018 в 09:23 6550 1

Щастливото семейство със социалния работник Веселина Николова (вляво) и една от детегледачките на Марти от ДМСГД - Николинка Кирилова (вдясно)

Двегодишно момченце, родено с увреждане, бе изписано напълно здраво от Дома за медико-социални грижи за деца във Варна и предадено на неговите родители, похвалиха се от дома. Детето е било отглеждано в лечебното заведение от 31 март 2016 г. досега, тъй като заради вродена аномалия на отделителната му система то се нуждаело от непрекъснати медицински грижи.

„Марти бе приведен при нас от МБАЛ Търговище на 40-дневна възраст", обяснява социалният работник, приел детето - Веселина Николова. „Момченцето е било хоспитализирано в Търговище с остър бронхиолит, състояние след неонатален перитонит, заради който преди това е било оперирано още на 2-дневна възраст. Всички тези здравословни проблеми са наложили Марти да бъде настанен при нас, за да е под постоянно медицинско наблюдение. По време на целия му престой тук той бе наблюдаван от педиатър, консултиран от детски невролог и детски хирург. С него работеше и мултидисциплинарен екип от наши специалисти педагог, психолог, кинезитерапевт, логопед. Когато състоянието му се стабилизира, Марти бе опериран от д-р Румен Христов в Детското хирургично отделение на МБАЛ „Св. Анна". Направени му бяха две операции за пълното отстраняване на аномалията и пластика на предната коремна стена", обясни Николова.

След като се пребори с всички трудности, вчера Марти бе поет в обятията на своите родители напълно здрав физически, споделят от екипа на дома. „Благодарим на целия екип на Дома за медико-социални грижи за деца – Варна и по-специално на хората, които се грижиха за нашето момче. За нас те бяха като ангели хранители на най-ценното ни в този живот – нашия син", казаха на тръгване родителите на Марти – Михаил и Албена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови