Децата в интернатите да имат право на средства за лични нужди

OFFNews 26 август 2019 в 10:30 1160 0

Снимка БГНС/Архив

Децата в интернатите да имат право на месечни средства за лични нужди. Това предвиждат промени в Правилника за устройство и дейността на възпитателните училища-интернати и социално-педагогическите интернати. Правилникът е пуснат за съгласуване до 19-и септември на портала за обществени консултации на Министерството на образованието.

Пред БНР Грета Ганчева - директор на дирекция "Приобщаващо образование" в МОН - заяви, че този тип училища са създадени във връзка със закон от 1958-а година, но през годините са правени промени. "В момента има 4 такива училища с общо 112 деца в тях", уточни тя в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт".

"Ние сме включили тези четири училища в проект "Подкрепа за успех" на МОН, така че децата да бъдат подкрепени чрез допълнителни обучения, за да развият личностните си качества и да постигнат определени резултати в обучението и в развитието на личните си способности по време на пребиваването си в тези институции", обясни тя и добави, че с тези промени в Правилника се цели от една страна децата да се подготвят за професионална реализация, а от друга - училищата да имат възможност за собствени приходи чрез тази дейност, за да подобрят материалната база.

Ганчева уточни, че след приключването на общественото обсъждане и публикуването им в "Държавен вестник", тези промени ще влязат в сила. Тя очаква да няма отрицателни обществени нагласи срещу промените в правилника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови