Деца с обучителни проблеми учат математика по холандска програма

Милен Енчев 20 декември 2013 в 13:34 10861 0

Деца с обучителни затруднения от област Пазарджик изучават математика по специална холандска педагогическа програма „Ремелка". Общо 100 деца са се включили в двугодишен проект за въвеждане на програмата, съобщиха авторите и изпълнители на проекта - Сдружение за педагогическа и социална помощ за деца ФИЦЕ-България, и Ресурсен център – Пазарджик.

Проектът „Аз мога – дай ми шанс” (ноември 2011 – декември 2013) за въвеждане на новата програма е осъществен в партньорство с 6 училища от област Пазарджик. „Ремелка” е методика, създадена от холандски педагози, за усвояване на математически знания и същевременно на социални умения, при която математиката се преподава през личните преживявания и опит на детето.

Целта на системата е да развие практическата математическа интелигентност, знанията за решаване на ежедневни проблеми, уменията за структуриране и планиране на ежедневието, за ориентиране по карта, за ползване на календар, планиране на бюджет, както и оказване на помощ и подкрепа на приятели, обясниха от сдружение ФИЦЕ.

Уменията в проекта са подбрани по тяхната практическа приложимост в ежедневието и представляват основа за развитието на добра комуникация. Представянето на резултатите започна с тържествено изпълнение на децата от Ресурсния център.

Създадена е и софтуерна програмата – игра „Ремелка“, с която децата решават задачи и „играейки” и „забавлявайки се“, усвояват математически знания и практически умения. Софтуерът е пригоден и за деца с двигателни затруднения и проблеми с фината моторика, така че те също да могат да се обучават, използвайки компютър.

В рамките обучение за преподаване по холандската програма са преминали 54 учители и 35 родители на деца със специални образователни потребности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!