Деца-бежанци препълниха центъра във Военна рампа

784 малолетни са избягали, намерени са само две, казва омбудсманът Диана Ковачева

OFFNews 16 август 2021 в 10:04 4880 1

Капацитетът на Сигурната зона в бежанския център в столичния кв. „Военна рампа“ е завишен с над 100%. Зоната бе изградена през 2019 г. специално за непридружени деца-бежанци с капацитет за 100 деца.

Проверка на служители от Националния превантивен механизъм (НПМ) към омбудсмана в края на миналата седмица установи, че към 12 август 2021 г. са регистрирани 221 непридружени непълнолетни и малолетни деца. Фокусът на проверката на омбудсмана специално беше насочен към материално-битовите условия, обезпечаването с медицински и немедицински специалисти, пропускателния режим на Сигурната зона за непридружени деца, алармира общественият защитник Диана Ковачева.

При проверката е установено, че 146 от непълнолетните са в Сигурната зона, а 75 от непридружените деца са настанени във физкултурен салон. По данни на служителите на Отдел „Производство по международна закрила“ (ПМЗ) към Регистрационно-приемателен център (РПЦ) физкултурният салон е единственото място, на което могат да бъдат настанени непридружени деца (при надвишен капацитет на Сигурната зона), тъй като там са изолирани от пълнолетните бежанци и има контролиран достъп до помещението.

Проверката на омбудсмана констатира изключително лоши материално-битови условия, крайно неприемливи и категорично неподходящи за деца. Много тревожен е фактът, че 75 деца разполагат само с две бани и две тоалетни, помещението е изцяло нехигиенизирано, липсват и мебели за съхранение на лични вещи.

"В контекста на предстоящата четвърта COVID-19 вълна, събирането на 75 деца на едно място крие риск от възникване на епидемичен взрив. В такъв вид помещение не е възможно да бъдат спазени противоепидемичните мерки“, пише в специалния доклад на омбудсмана, изпратен до председателя на Държавната агенция за бежанците. НПМ констатира още, че Сигурната зона за непридружени деца също е пренаселена. В помещения, чиято големина е около 15 кв., са настанени по шест деца, а в по-малките по квадратура помещения са по 4 деца.

Друг проблем, който констатира НПМ, е, че персоналът, който се грижи за децата е крайно недостатъчен – 8 социални работници и един психолог. Социалните работници нямат физическата възможност да подкрепят децата в социалната им адаптация, да преценят нуждата от психологическа помощ на всяко дете.

Независимо, че основната препоръка на омбудсмана като НПМ, а именно да се изгради отделен център на ДАБ, в който да се настаняват непридружените малолетни и непълнолетни деца, е изпълнена частично чрез изграждане на „сигурни зони“ в ПМЗ – София (в кв. „Военна рампа“ и кв. „Овча купел“), екипът смята, че капацитетът на сигурните зони при засилен бежански поток не е достатъчен. НПМ препоръчва на ДАБ в най-кратък срок да се обособи допълнителна Сигурна зона за непридружени деца.

По данни на ръководството на ПМЗ – кв. „Военна рампа“, в периода от 1 януари 2021 г. до 11 август 2021 г. са били регистрирани 1005 деца-бежанци, а самоволно напусналите са 784. Всички са обявени за издирване, като намерени са две от тях. Средният престой на регистрирано в Центъра дете е около 15 дни. Това е и причината само 20 деца да бъдат включени в образователния процес.

НПМ провери и медицинското обслужване на децата-бежанци. В центъра работи лекар на пълен работен ден. Здравният кабинет е обезпечен с медикаменти и консумативи от ДАБ. В центъра се настаняват непридружени непълнолетни и малолетни деца след прекаран 10-дневен карантинен период в ПМЗ - кв. „Овча купел“, и отрицателен бърз антигенен тест за COVID-19 инфекция. При приемане на децата в центъра се прави първичен преглед. По данни на лекаря често се установява Скабиес (Краста). ПМЗ - кв. „Военна рампа“, има договорни отношения с Втора МБАЛ-София за изследване на костната система за установяване на реалната възраст на съмнителни, представящи се за непълнолетни чужденци. За настоящата година са изследвани 40 лица и само 4 от тях са били на възраст под 18 години. Изследванията се правят след информирано съгласие.

За непридружените деца е създадена възможност за определяне на общопрактикуващ лекар, но реално това не се прави поради краткия престой (средно 14 дни) на децата в ПМЗ - кв. „Военна рампа“.

Към момента няма непридружени деца със заболявания и на медикаментозна терапия. Има момче на 17 години с ампутация на десен горен крайник, което, ако се задържи в центъра (не напусне самоволно), ще бъде представено пред ТЕЛК с възможност за протезиране.

Омбудсманът изпрати препоръка до Държавната агенция за бежанците, в която настоя:

1. В най-кратък срок да се обособи допълнителна Сигурна зона с подходящи условия за живот за непридружени деца-бежанци.

2. Да се назначат допълнителни специалисти за работа с непридружени деца-бежанци.

3. Да се предприемат действия по спазване на противоепидемичните мерки в ПМЗ – кв. „Военна рампа“ и да се прецени включването на непридружените деца-бежанци в Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 на Република България.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  12182

  1

  sawall

  16.08 2021 в 10:43

  Т.е., в България влизат стотици, даже за 6 месеца - 1000 деца, и после на практика изчвезват и никой не знае какво се случва с тях? На улицата ли живеят? Жертва на трафик ли стават? Родителите ли им ги прибират? Продължават тайно към държава, която не ги кара да живеят на пода на козчина? Комбинации от тези неща?
   
  X

  Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)