Депутатите си запазиха паркингите за колите, маскираха ги като зони за сигурност край "Св. Александър Невски"

СОС им съкрати местата и поиска да плащат за тях. Ива Митева с писмо до Фандъкова. Елен Герджиков: Това е експроприация!

OFFNews 18 септември 2021 в 09:05 5094 1

Депутатите от 46-ото Народно събрание си отидоха, но преди това запазиха местата за паркиране на колите си с промяна в правилника, който има силата на закон. 

Това става ясно от писмо на бившия му председател Ива Митева от ИТН до кмета Йорданка Фандъкова, за което тя съобщи на тържествената сесия на СОС по случай деня на София. 

Съветниците приеха с пълно мнозинство да се прекрати споразумението с парламента за ползване на 185 паркоместа на пл. "Св. Ал. Невски" и пл. "Княз Александър I".

"Водих лично разговори с ръководството на Народното събрание и ги уведомих, че могат да ползват 50 места и да заплащат за тях, като всички софиянци. Предложихме ограничаване на местата за всички институции и премахване на безплатните служебни абонаменти на държавни институции и на Столична община", каза Фандъкова. 

Вчера получих писмо от председателя на парламента, с което ме уведомява, че депутатите са приели промени в Правилника им и са определили нови зони за охрана около двете сгради, които съвпадат точно с ползваните до момента места за паркиране. Искрено се надявам, че новите зони за охрана не означават безплатно и безразборно паркиране около пл. „Св. Ал. Невски“ и вярвам, че с вас по тази тема ще имаме пълно единодушие, обърна се към съветниците Фандъкова. 

Точният термин за този акт е експроприация, написа на страницата си във фейсбук председателят на СОС Елен Герджиков. 

С решение на СОС от 24.06.2021 г. паркингът за депутати на площада при храм „Св. Александър Невски“ бе редуциран от 170 на 50 места. До този момент Народното събрание ползваше близо ¼ от площада срещу символично заплащане по договор, сключен през 2007 г., припомня Герджиков. 

Сега въпросните публични пространства са обявени за зона за сигурност. Повече от ясно е обаче, че след като контурите им съвсем точно следват границите на сегашните паркинги, целта е депутатите и служителите на НС безпрепятствено и безплатно да паркират личните си автомобили.

Питам се, това ли е промяната, коментира председателят на СОС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews