Денков разпореди центровете за личностно развитие в София да работят онлайн

OFFNews Последна промяна на 15 октомври 2021 в 13:20 989 0

Проф. Николай Денков

Снимка БТА, архив

Проф. Николай Денков

Центовете за подкрепа на личностното развитие (ЦПЛР) в София и Националният дворец на децата да прехвърлят временно част от дейностите си онлайн заради усложнената епидемична обстановка в града, разпореди министърът на образованието проф. Николай Денков в заповед.

Работата с деца със специални образователни потребности ще може да се осъществява и присъствено на индивидуални сесии, но само с разрешение на родител.

Новата организация е в съответствие с наложените от РЗИ противопедимични мерки в столицата, пишат от пресцентъра на МОН.

Дистанционните занимания ще започнат от понеделник, като ще се провеждат в социалните мрежи. Такива може да са езикови курсове, занимания по математика, музика, спортни или народни танци, програмиране, а при наличие на материали – и дейности като дърворезба. Ще бъдат преустановени индивидуалните и групови спортни тренировки.

В останалата част от страната ЦПЛР, които не са затворени със заповед на здравните власти, трябва да продължат да спазват Насоките на МОН за обучение и действия в условия на извънредна епидемична обстановка. Същото важи за детските градини, училищата и Центровете за специална образователна подкрепа. При 10% отсъстващи деца и ученици или при много отсъстващи учители директорите трябва да направят предложение към министъра на образованието и науката за преминаване към ротация или към цялостно дистанционно обучение. На ротация не могат да бъдат повече от 50% от децата или учениците, като първи онлайн трябва да започват да учат по-големите. Учителите и учениците от V до XII клас трябва да носят маски през целия си престой в училище. Остават изискванията за дезинфекция, спазване на отстояние и проветряване.

Насоките на МОН ще бъдат актуализирани съобразно заповедите на министъра на здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови