Деница Сачева за протеста: Всичко, което правя, е да спазвам закона

Мая Младенова 02 март 2020 в 17:06 3576 3

Деница Сачева

Социалният министър Деница Сачева се обърна днес към протестиращите майки на деца с увреждания, които излязоха на палатков лагер "под прозорците на властта".

По време на брифинг в Министерството на труда и социалната политика Сачева коментира, че това, за което е критикувана от протестиращите Вера Иванова и Нели Димитрова, е всъщност, че спазва изискванията на законодателството. 

"Знаете, че законът за личната помощ в момента се изпълнява. Над 30 000 души са заявили потребност за включване на лична помощ. За над 28 000 от тях е установено, че отговарят на изискванията. 21 970 са действащите трудови договори в момента", припомни министърът.

Сачева поясни, че законът е приет от Народното събрание и няма как да бъде приет еднолично от един министър. Министърът изпълнява контрол по изпълнението на този закон, а в преходните и заключителните разпоредби е посочено, че в срок до 30 юни министърът трябва да внесе оценка на въздействието на закона и да представи анализ за предоставянето на личната помощ. И този доклад да съдържа предложения за усъвършенстване на законодателството, коментира тя.

"В този смисъл всичко, което правя в момента, е да изпълнявам този закон. Не знам дали се осъзнава от протестиращите, но искайки да продължи действието на този закон, протестират срещу това, че аз го спазвам", каза още Сачева.

Тя припомни, че Вера Иванова и Нели Димитрова са част от работната група за написването на този закон и че в нейните рамки могат да обсъдят промените. Според нея като част от работната група протестиращите би следвало добре да разбират, че "в голямото море от нуждаещи се от различна форма на подкрепа от държавата има и една огромна категория хора, които имат нужда именно от социални услуги и това са хора с увреждания, деца с увреждания". Сачева изрази надежда противопоставянето на двата закона да намери своя край, защото по думите ѝ политиките за хора с увреждания имат нужда да намерят решение и точния баланс за всички нуждаещи се.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6025

3

stigabe

03.03 2020 в 09:19

Само някои спазват закони тъй като те си ги направиха за себе си след 89г за 20г напред!И сега според нови закони или подновени на тях не им харесва, защото според тях те вече не могат да се облажват с милиони от които са много отдавна милиардери!В момента те плюят, и вият!Тези които си направиха закони за себе си никога вече няма да бъдат на власт тъй като новия прокурор започна да арестува техните хора които ги снабдяваха с милиони за всякакви избори!Тези човеци са свършени завинаги!

15509

1

Бухльо

02.03 2020 в 19:21

По принцип, министрите на ГЕРБ спазват преди всичко волята на Бойко.
А иначе един министър би следвало да провежда политика - тоест да се труди за да установи какви са нуждите на гражданите в сферата, за която е отговорен и после пак да се труди, за да задоволи тези нужди по най-добрия начин.
"Просто спазвам закона" е оправдание на чиновник без съзнание за мисия.