144 години от подвига на Ботевата чета и гибелта на гениалния поет и революционер

OFFNews 02 юни 2020 в 05:10 5789 4

Днес се навършват 144 години от подвига на Ботевата чета и гибелта на гениалния поет и революционер Христо Ботев на връх Околчица във Врачанския балкан, където е последната ѝ битка.

България ще отбележи Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България без традиционното поклонение на връх Околчица, за да няма струпване на много хора и за да бъдат спазени противоепидемичните мерки. За пръв път в историята на честванията във Врачанския край не бе проведен и традиционният митинг-заря в памет на Ботев и четата му, който традиционно се състои на 1 юни вечерта. Снощи във Враца прозвуча тръба и имаше няколкоминутна заря, макар и не толкова пищна, както други години.

Честванията бяха отменени заради коронавируса. Вместо това кметът Калин Каменов отправи видеообръщение към Ботевите поклонници:

"Едва ли има врачанин, който да си спомня 1 юни без големи събития в памет на Христо Ботев, без концертите и тържествената заря-проверка. Тази година е различна. Много неща ни се случиха за първи път, но няма как да забравим Ботевите дни. На тази дата цяла България ще гледа към Враца. Искаме хора от цялата страна да се включат виртуално в нашите събития и по този начин да уважат саможертвата на Христо Ботев и неговите четници“, каза Каменов.

Той призова всеки, който има възможност, да запише кратко видео, в което рецитира част от стихотворение на поета. "Нека и децата да се включат. Може да качите ваша снимка, да разкажете свой спомен, ако сте участвали в похода от Козлодуй до Околчица", допълва той. От общината препоръчват публикациите да бъдат с хаштаг "Ботеви дни 2020-та".

Днес точно в 12 часа в цялата страна ще звучат сирените в памет на загиналите за свободата на България. При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства, с изключение на влаковете, следва да преустановят спрат и да останат на място. Сирените се включват в Деня на Ботев от 1948 г., когато се навършват 100 г. от рождението му.

Денят на Ботев се отбелязва за първи път във Враца и Пловдив през 1884 г., а официално - от 1901 г. на връх Вола.

Почит

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват във възпоменателната церемония в родния град на Ботев Калофер.

Кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров призова своите съграждани да поднесат цвете на паметника на знаменосеца на Ботевата чета Никола Симов – Куруто. Заради пандемията общоградското поклонение се отлага, вместо това духовият оркестър ще изпълнява патриотични песни, а всички граждани, които желаят могат да поднесат цветя на паметника при спазване на противоепидемичните мерки. Гражданите и гостите на Търговище ще могат да разгледат къщата-музей “Никола Симов-Куруто“, където е камата на знаменосеца - един от най-значимите експонати в изложбата.

Възпоменателна церемония по повод ще се състои и в Русе пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение.

В Плевен денят ще бъде отбелязан с поднасяне на цветя пред паметника на поета-революционер, издигнат на едноименния булевард.

В Каварна, през целия ден, ще може всеки да поднесе цветя пред паметника в Градската градина.

Жителите на Сливен ще изразят почитта си с венци и цветя на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Тържеството в Разград ще се състои пред бюст-паметника на Христо Ботев в града при спазване на противоепидемичните мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

02.06 2020 в 10:19

Явашев?
Тоя кой е?

3050

3

Квазар

02.06 2020 в 10:12

kokoten,съгласен. Явашев постигна много и даде много. Но веднъж не дойде да види ПОНЕ,народа си.

6145

2

kokoten

02.06 2020 в 08:26

...ние фесовете не сме ги сваляли .... и се гордеем с разни Кристовци дето през целия си живот не каза добра дума за България...

23293

1

Стефан

02.06 2020 в 08:01

Мда.
А днеска децата, и хората на неговите години, говорят пишман български, с много силен английски акцент. Демек - пак носят фесове.