Ден за смирение е днес, Велики вторник е

Мартин и Марта имат имен ден

OFFNews 14 април 2020 в 05:25 1739 0

Днес е Велики вторник, вторият ден от Страстната седмица. Според църковния канон денят е отреден за смирение. 

На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления.

На този ден Христос разказал притчата за десетте девици - пет мъдри и пет неразумни. Мъдрите имали чисти светилници и свещен елей, а неразумните - само чисти светилници. Така само първите пет били готови за идването на Спасителя.

Според народните традиции първите три дни от Страстната седмица – понеделник, вторник и сряда, са определени за почистването на къщата, за миене и къпане на децата. Този ритуал има пречистващ характер и се прави за здраве. 

На Велики вторник момите ходят за "мълчана " вода. Това е прясна вода, донесена от три извора. През цялото време, докато се носи, не трябва да се проговоря. Вярвало се е, че така водата остава "чиста" и затова притежава тайнствена сила. Слагали я на скрито място и я използвали за лекуване на болести. 

Християните почитат на 14 април свети Мартин Изповедник, папа Римски, имен ден имат Мартин, Мартина, Марта и производните от тях имена.  

Името Мартин има латински корени и произхожда от думата “martius”, която означава “дете на Марс”. Марс бил римският бог на войната, но и баща на Ромул и Рем, заради което всички техни потомци били наричани “деца на марс”. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови