Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ден преди Цветница пазарите в столицата са пълни

OFFNews 11 април 2020 в 14:17 1775 0

Снимка БГНЕС

Ден преди Цветница, стотици столичани изпълниха пазарите в града, съобщи БНР.

Вчера изпълнителния директор на Пазари Възраждане ЕАД Драгомир Димитров обяви, че се затягат мерките за борба с COVID-19 на територията на Женски пазар и пазар „Димитър Петков“, стопанисвани от дружеството. Мерките са в отговор на заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки за борба с коронаривуса.

Поставени бяха ограждения около търговските площи на двата пазара, въведено бе и еднопосочно движение с пропускателен режим с КПП на входа и на изхода с основна цел да се ограничи струпването на хора на едно място и да се минимизират възможностите за разпространението на заразата.

"За целта на Женски пазар първоначално ще се пропуснат 80 човека, а за пазар “Димитър Петков” – това ще са 40 души, след което влизането в посочените сектори ще следва принципът “излязъл-влязъл. Това означава, че нови клиенти в зоните ще се допускат само след устно уведомяване на служителите на входните точки от служителите на изходните точки за напуснали такива", каза още Драгомир Димитров.

Днес пред входа на пазара се извива огромна опашка и въпреки че повечето хора са с маски, дистанцията от два метра не се спазва, затова предупреждават и от високоговорителите на патрулната кола служителите на МВР.

Въпреки въведените ограничения посетителите са стотици.

От пропускателния режим се оплакват търговците в края на пазара, тъй като докато стигнат до тях, клиентите вече са напазарували. Опашки има не само в заградената зона, но и пред повечето магазини около пазара.

Според продавачите въведеният режим представлява по-голяма опасност за хората, тъй като на опашката не се спазва нужната дистанция.

По думите им масите са празни, няма клиенти, а хората се мъчат и чакат.

"А утре, като завали дъжд, какво ще правят. По-опасно е, отколкото вътре", негодуват търговците, според които вътре се спазва дистанция, но навън - не.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews