Демократична България в СОС: Общината да се присъедини към обжалването на намаляването на Витоша

OFFNews Последна промяна на 19 ноември 2019 в 13:35 1791 4

Столичният кмет Йорданка Фандъкова да потвърди досегашната политика на Столична община и да изрази несъгласие с предложенията на комисията по изключване на площи от Витоша, като присъедини СО като заинтересована страна при обжалването на заповедта. Това вече е направено от граждански организации. 

Това се казва в Декларация на съветниците от Демократична България. Председателят на групата Методи Лалов обяви на днешното заседание на СОС, че декларацията ще бъде внесена в съвета и призова колегите си да я подкрепят. 

В текста на декларацията на ДБ се казва:

Настоящата декларация на политическата група на Демократична България в Столичния общински съвет е свързана с реалната опасност за първи път в 85-годишната история на парк “Витоша” да бъдат изключени територии от него.

Всички знаете, че това изключване е вследствие на издадената заповед на министъра на околната среда и водите от 24 ноември 2017 г. за намаляване на площта на Природен парк “Витоша”, която министърът оттегли след силен обществен натиск. За съжаление оттеглянето бе направено по начин, който да позволи отменянето му от съда по процесуални нарушения. Днес заповедта за изключване на площи от парка отново заплашва целостта на защитената територия.

Ние, столичните общински съветници от Демократична България, декларираме, че: признаваме универсалната природна и културна стойност на Природен парк “Витоша” за развитието на столичния град и за повишаване качеството на живот на неговите жители, подкрепяме запазването на границата на природния парк – така, както е определена през 1952 година за землищата на Мърчаево, Владая, Княжево, Бояна, Драгалевци, Симеоново и Бистрица, както и за землището на Железница, заедно с разширението на парка от 1991 г.

Посочваме, че съгласно ОУП всички имоти, попадащи в границите на природен парк “Витоша” и на защитената зона от Натура 2000 Витоша, са извън строителните граници на столичния град и попадат в зоната на Група територии за природна защита. Като общински съветници няма да подкрепим ново застрояване в тях, независимо дали са част или не от Природен парк “Витоша”.

Ние се обръщаме към всички свои колеги в общинския съвет – с призив да ни подкрепите в тези три точки като обща декларация на Столичния общински съвет.

И към столичния кмет Йорданка Фандъкова – с призив да потвърди досегашната политика на Столична община, изразена чрез особено мнение и несъгласие с предложенията на комисията по изключване на площи от ПП Витоша през 2007 г. към МОСВ, като присъедини СО като заинтересована страна при обжалването на заповедта, което вече е процедирано от граждански организации.

Ние от Демократична България сме готови с проект на декларация от Столичния общински съвет, която ще предложим за включване в дневния ред на следващото заседание на съвета.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8435

4

Jinx

20.11 2019 в 22:41

Дали ДБ пак не се подведоха по зелените кукловоди?

8860

3

newfoundland

20.11 2019 в 20:55

Белев да дава оставка, не може един антисемит да излага столицата и страната като цяло!

2000

2

One Direction

19.11 2019 в 15:26

Точно тези от Демократична България ли ще казват какво трябва и какво не трябва? Дето се дънят винаги и за всичко. Айде моля ви се.

8392

1

мгергов

19.11 2019 в 14:18

Хайде пак започнаха с декларациите, разбрали недоразбрали от ДБ трябва да изкажат некомепетентното си мнение.