Делян Пеевски подарил картина на Цветан Василев

OFFNews 14 януари 2015 в 10:33 7674 1

Върлите врагове сега Цветан Василев и Делян Пеевски някога са били в толкова топли отношения, че са си подарявали картини за хиляди левове.

Това показа репортаж на bTV тази сутрин.

Една от иззетите от прокуратурата картини от КТБ, на художника Генко Генков, е подарък за Василев от Делян Пеевски, личи от надпис на гърба й.

Не бих се наел да коментирам цената точно на тази картина, но подобни картини на Генко Генков в този формат и тази техника варират между 8 до 10 хиляди лева, каза галеристът Емил Чаушев.

Сред картините има подарени на Василев и от Гриша Ганчев, и от Ирена Кръстева.

Подарък от Гриша Ганчев за Цветан Василев

Според директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров картините на Цветан Василев не са старателно събирана колекция, а по-скоро подаръци.

"Струва ми се, че всички картини са подаръци, макар че надписи имат 1 на 10, тъй като не забелязвам в това множество от автори някаква идея за колекция. Колекциите обикновено са тематични - един художник или определен период, да речем от 20-те до 30-те години, а тук има картини откак се е появила българската светска живопис след Освобождението на България до наши дни. Сред тях има на талантливи млади художници, като Петър Пиронков, да речем", коментира проф. Димитров.

Не на това мнение бе галеристът Емил Чаушев.

"Аз мисля, че това е една доста добре събрана и добре осмислена колекция. Освен подаръците, които видяхме, според мен доста голяма част от нещата са купувани, доколкото имам информация, на търг в България. Има платна в музеен формат, около 2 метра. Например една великолепна творба на Васил Стоилов."

В акция на прокуратурата до момента са иззети около 160 картини от КТБ. Очаква се общият им брой да стане 340. Засега те се съхраняват в Националния исторически музей.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!