Декември ще започне с дъжд и облаци, без сняг

OFFNews 29 ноември 2022 в 09:13 1016 0

Дъжд

Снимка Pixabay

Към страната ни се носи т.нар. „влажен циклон“.

Облачни и дъждовни ще са първите дни на декември. температурите обаче ще са над обичайните са месеца, като минималните и максималните ще са с близки стойности, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев пред bTV.

Към страната ни се носи т.нар. „влажен циклон“. 

Пампорово ще се покрие с около 10 сантиметра сняг, но в ниското ще вали обилен дъжд. В централните и източните части на страната страна също ще има обилни валежи от дъжд. Евентуално във Велико Търново може да се види и някоя снежинка, но не се очаква образуването на снежна покривка. В събота и неделя (3 и 4 декември) ще е по-скоро топло за сезона, с температури около 5 градуса.

На места е възможно да се прокрадне и слънчев лъч – като например в София. Там се очаква разкъсване на облачността в четвъртък и петък (1 и 2 декември). Температурите ще се движат в диапазона 2-4 градуса. Ако превали сняг, ще е по най-високите части на Витоша.

В следващите 48 часа е възможно да прехвърчат снежинки над Видин, но и там няма да има сериозни валежи. Там също се очакват валежи от дъжд, защото от там ще мине опашката на влажния циклон, който идва от Гърция.

В Северна и Централна Европа ще е по-скоро топло за сезона – може би с около 1 градус повече от нормалното. За страната нормалните температури ще са около 0 градуса за почти цялата страна и до 4 градуса по морето.

„Активният ски сезон на Пампорово ще започне едва след 15-20 декември“, заяви още проф. Рачев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews