Дъждовно и студено, сняг в планините

OFFNews 11 октомври 2021 в 06:39 1511 0

Снимка Pixabay

Дъжд ще продължи да вали и днес. Проливен и придружен с жълт код за потенциално опасно време ще е той в областите Кърджали, Смолян, Хасково - където се очаква да паднат 25-30 мм, както и Пловдив и Стара Загора (20-30 мм). В родопската част на област Пловдив локално ще паднат и по-големи количества, предупреждава Националният институт по метеорология и хидрология.

В София ще превали, температурите ще са 8-10 градуса.

Минималните в страната ще бъдат между 6° и 11°, максималните - предимно между 8° и 13°.

В Източна България ще има ниска облачност, на места главно в североизточните райони ще е и мъгливо. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. 

В планините ще бъде облачно и мъгливо. В масивите от Западна България ще има валежи от дъжд, по най-високите части от сняг. Ще духа умерен вятър от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра - около 3°.

Над Черноморието ще има значителна облачност, по южното крайбрежие с валежи от дъжд. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 14°-16°. Температурата на морската вода е 16°-18°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 35 мин. и залязва в 18 ч. и 51 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 16 мин.

Седмицата

До края на седмицата времето ще задържи студено за периода, предимно облачно и с валежи. Във вторник в западната половина от страната вятърът постепенно ще се ориентира от север-северозапад и валежите ще намалеят и ще спрат. В източната половина вятърът ще остане североизточен и ще продължи да вали дъжд, като на места валежите ще са значителни. Минималните температури ще са между 7° и 12°, а максималните - между 11° и 16°.

В сряда и в Източна България вятърът ще е северозападен. Валежи ще има на малко места. Над по-голямата част от страната облачността ще е по-често значителна, но в отделни райони временно ще се разкъсва.

В четвъртък и петък южно от страната ще премине още един средиземноморски циклон. Отново се очакват повсеместни валежи, на места значителни. Ще духа вятър от изток-североизток, в Източна България временно силен. Температурите ще се понижат, повече в Западна и Централна България и в планинските райони, над 700-800 m дъждът ще преминава в сняг. През почивните дни ще се задържи сравнително студено.

В събота валежите ще спират, облачността ще се разкъсва, но ще остане предимно значителна. Ще бъде ветровито, с умерен и силен вятър от север-северозапад. В неделя вятърът ще отслабне. Вероятността за валежи е малка, ще има повече разкъсвания и временни намаления на облачността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови