Дъжд, сняг и виелици днес. Жълт код в цялата страна

Не тръгвайте на път без зимни гуми!

OFFNews 30 ноември 2020 в 03:45 2582 0

Истински зимен ден ще бъде днешният, нищо че до настъпването на астрономическата зима има повече от 20 дни.

Ще валят дъжд и сняг, на места ще има условия за виелици и навявания.

В цялата страна е обявен жълт предупредителен код за потенциално опасно време.

АПИ предупреждава шофьорите: не тръгвайте без зимни гуми!

На терен в София тази сутрин са 185 снегорина, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

През нощта срещу 30 ноември ще започне да вали дъжд, ще нахлува студен въздух и във високите полета на Западна България, в Дунавската равнина и Лудогорието дъждът ще преминава в сняг. През деня в Източна България ще  вали мокър сняг и ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. В Лудогорието и Централна Северна България, както и в планинските проходи ще има условия за виелици и навявания. В южната половина от страната ще бъде по-топло и валежите ще са предимно от дъжд.

Минималните температури ще са предимно между минус 3° и 2°, а максималните ще са между 0° и 5°.

Привечер от запад валежите ще спират.

В планините ще бъде облачно и с валежи от сняг, значителни в Родопите и централните райони на Стара планина. Ще духа умерен северен, по високите и открити части - до силен северозападен вятър. По северните склонове на планините ще има условия за виелици и навявания. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около нулата, на 2000 метра около минус 3°.

По Черноморието ще бъде облачно и с валежи, предимно от дъжд, значителни по южното крайбрежие. Ще духа умерен и силен северен вятър. Максималните температури ще са между 2° и 6°, вълнението на морето ще е 1 - 2 бала. Температурата на морската вода е 12° - 13°.

Във вторник валежите навсякъде ще спрат, към обяд и по Черноморието, където дъждът също ще премине в сняг. Облачността ще се разкъсва и в много райони ще намалява. Вятърът ще е до умерен от север-североизток, в западната част на Дунавската равнина - от изток и там облачността ще се задържи предимно значителна. Студено време с минимални температури между минус 6° и минус 1°, а дневните ще са почти без промяна - в по-голямата част от страната между минус 1° и 4°.

В сряда вятърът ще отслабне, в отделни райони и ще стихне. Сутрешните температури ще се понижат още, в районите в Северна България, където снежната покривка ще се задържи, до около минус 10°, в останалата част от страната ще бъдат между минус 7° и минус 2°. Ще има разкъсана облачност, сутринта и до предимно слънчево, но през деня от запад ще започне ново увеличение на облачността, все още без валежи. Дневните температури ще са между 0° и 5°, в отделни райони на Северна България - и малко под нулата.

През следващите дни от юг-югозапад над страната ще се пренася топъл въздух и температурите ще се повишават, първо дневните и по-съществено в източната половина от страната, където временно ще духа умерен юг-югоизточен вятър - там в петък и през почивните дни максималните ще са до около 15°. Ще преобладава облачно време, ще има и валежи, в петък в Западна и Централна България, а в събота – в източните райони; в Югозападна България има и повишена вероятност за значителни количества. В неделя вероятността за валежи временно намалява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови