Дъжд сменя снега тази седмица, температурите стигат 21 градуса

OFFNews 26 март 2018 в 06:10 3086 0

Тази седмица дъждът ще смени снега, а температурите ще достигнат 21 градуса, показва прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

И днес обаче ще има валежи от сняг в Западна България, в останалата част от страната те ще са от дъжд. В Източна България валежите ще са по-значителни като количество.

Сутринта в централните райони и Дунавската равнина ще има условия за поледици.

Заради тях е обявен жълт код, показващ потенциално опасно време, в пет области: Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Жълт код е обявен в общо 12 области, като в останалите, причината е силен вятър. Очаква се там през деня да се усили южният вятър и да има пориви до 20-24 м/сек. Областите са: Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Шумен.

Температурите ще се повишат. Минималните ще са между минус 1° и 4°, по Черноморието - 5°-7°. Максималните ще са от 5°-6° - в северозападните райони, до 14°-15° - в Източна България и крайните югозападни райони.

Над планините ще има значителна облачност и ще превалява сняг, под 1400 м – дъжд и сняг. Ще духа силен, по билата до бурен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 ще е около 6°, на 2000 метра - около 0°.

Над Черноморието максималните температури ще са 10°-15°. Вълнението на морето ще е около 3 бала. Температурата на морската вода е 6° - 7°.

Във вторник ще преобладава облачно време, на места с превалявания от дъжд, предимно слаби и краткотрайни, и температури между 3 и 10 градуса. Вятърът ще се ориентира от северозапад, в Дунавската равнина ще е до умерен. По-късно през деня от северозапад облачността ще започне да се разкъсва и намалява и през следващите дни ще бъде променлива, предимно средна и висока. Вероятността за валежи вече е по-малка, но на отделни места в сряда все още са възможни краткотрайни превалявания. В сряда температурите ще са между 1 и 13 градуса, а в четвъртък средната максимална температура ще достигне 16. Повече слънчеви часове ще има в петък, когато се очаква средната максимална температура да достигне 18 градуса. В събота се очакват валежи и до 21 градуса. В неделя ще захладнее, максималната температура ще е 17 над нулата.

В средата на седмицата сутрин ще е студено, но дневните температури бързо ще се повишават. Северозападният вятър още в сряда ще отслабне, а в четвъртък ще се смени с югозападен; в събота ще се усили, особено в Източна България. Тогава ще бъде и най-топло, но с по-значителни увеличения на облачността, на отделни места е възможно и краткотрайно да превали. В неделя от северозапад ще проникне малко по-хладен въздух. Облачността ще е променлива, без съществени валежи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови