Дъжд с гръмотевици и температури от 15 до 35 градуса

OFFNews 18 август 2016 в 06:45 3376 1

Облачно, с превалявания от дъжд и с гръмотевици. Такова ще е времето днес, според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

По-значителна ще е облачността над Западна и Централна България. Валежи се очакват там в следобедните часове. Повече слънчеви часове ще има в източните и югоизточните райони.

Ще духа слаб, предимно североизточен, вятър. В източните райони той ще е до умерен. 

Максималните температури ще са между 29 и 35 градуса.

Индексът на топлинния комфорт показва, че днес той ще е червен в по-голямата част от страната, тоест там усещането ще е за горещо време. В някои западни и централни райони, както и по брега на морето индексът ще е оранжев (много топло) или жълт (топло).

Индексът показва усещането за топлинен комфорт в 12 ч. (UTC), т.е. 15 ч. лятно време в България.

Усещането за топлинен комфорт се изчислява с помощта на числен модел на пълен топлинен баланс на човешкото тяло на "стандартен" човек, застанал на открито (върху тревна площ или снежна покривка). "Стандартен" човек е 35-годишен мъж, висок 175 см с тегло 75 кг. Температурата на усещане се изчислява при извършване на работа с мощност, съответстваща на ходене със скорост 4 км/ч на хоризонтална повърхност, така че вятърът духа отстрани на посоката на движение. За определяне на температурата на усещане се използват данните за въздуха (температура, относителна влажност, скорост на вятъра) близо до земната повърхност (0-2 метра), където се намира "стандартният" човек. Вземат се предвид също наличието на снежна покривка, количеството облачност, географските координати и надморската височина на мястото, датата и часът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови