Дъжд и гръмотевици на юг, сняг по върховете

OFFNews 23 март 2016 в 06:15 2960 0

Облачен и дъждовен ден, повече валежи се очакват в Северозападна България, както и най-южните райони на страната, където и ще прегърми. В източната част от страната пък синоптиците прогнозират и силен вятър. 

Максималните градуси ще са между 6 и 11 в северните области, в останалата част от страната термометрите ще се качат и до 17-20 градуса. 

В планините ще бъде облачно и дъждовно, по билата и върховете често и мъгливо. На височина от около 2000 м дъждът ще преминава в сняг. Ще духа умерен и силен южен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 10 градуса, на 2000 м - около 3 градуса.

Над Черноморието ще е предимно облачно и главно в часовете преди обяд ще вали дъжд. Ще духа умерен и временно силен изток-югоизточен вятър. Максималните температури ще са 9-11 градуса. Температурата на морската вода е 8-9°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. 

Жълт код е обявен за шест области в страната. Във Видин и Монтана синоптиците предупреждават за очаквани валежи до 15-25 л/кв.м. В областите Благоевград и Смолян, Кърджали и Хасково ще бъде със значителни, временно интензивни валежи. Ще има и гръмотевична дейност в следобедните часове, предупреждават от НИМХ на БАН.

В районите на Благоевград и Смолян прогнозите са за валежи около 25 л/кв.м. В най-южните части на областите Кърджали и Хасково количествата дъжд може да достигнат и до 35 л/кв.м. Очаква се и временно усилване на южния вятър с пориви до 20-24 м/с.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови