ДАЗД се самосезира за жестокия побой на 3-годишното дете в София

OFFNews 04 декември 2020 в 16:43 1978 0

Държавната агенция за закрила на детето се самосезира по повод публикация в медиите за побой с над 3-годишно дете от страна на 34-годишен мъж в столицата. 

Ведомството информира, че по този възмутителен инцидент с дете са предприети необходимите действия, за да бъде защитено детето. Агенцията веднага е уведомила Отдела за закрила по местоживеене на детето и случаят вече се проверява, за да бъдат предприети мерки в зависимост от установените рискове за детето. Софийската районна прокуратура извършва действия по компетентност относно лицето упражнило насилие над детето.

По този повод председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова сподели:

„Сърцето ми се свива от жал за детето в такава ситуация. Насилието над дете никога не решава никакъв проблем. Напротив – задълбочава го и напоследък все по-често води до трагични инциденти. Зад всяко жестоко насилие стои някакъв нерешен проблем или отчаяние. Още по-страшно е, когато у човека се настани чувството за загуба на смисъл или безизходицата. Затова хората с проблеми е добре да бъдат чути и да могат да получат шанс да решат смислено проблема си. Всеки един от нас, независимо в каква роля се намира, не трябва да стои безучастен, ако приятел, съсед, колега или дори непознат човек има някаква трудност. Ако сме чувствителни и съпричастни един към друг и забелязваме проблемите си, може да спасим човешки живот и да предпазим децата от душевно или физическо нараняване. В общността трябва да възродим ценности като „състрадателен“, „мил“, „отзивчив“, „полезен“ за другите човек.“

Децата често стават жертва на насилие и все по-често са напълно беззащитни пред възрастни насилници. Дълг на цялото общество е да ги предпазва и закриля, да създава сигурна и защитена среда, в която те да се развиват според своите възможности и индивидуални потребности. За съжаление насилието е част от реалността, в която живеем и обект на такова, може да бъде всеки от нас или нашите близки и деца.

ДАЗД осъжда остро всички случаи на насилие и неприемливи методи на възпитание по отношение на деца. От агенцията вярват в непримиримостта на обществото към такива случаи и в активната гражданска позиция на всеки, на когото стане известно, че дете се нуждае от закрила, ще уведоми своевременно органите за закрила за дете в риск.

В такива случаи сигнал може да се подаде и чрез Национална телефонна линия за деца 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето. Линията е денонощна, работи седем дни в седмицата безплатно за всички, които реагират бързо и адекватно за защита на правата и интересите на някое дете. Досега хиляди детски съдби са спасени от хора с големи сърца, които не затварят очите си пред несправедливости.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови