ДАЗД с психологическа подкрепа за близките и приятелите на загиналото момче от Мездра

OFFNews 10 януари 2021 в 15:54 1187 0

Държавната агенция за закрила на детето с психологическа подкрепа за близките и приятелите на загиналото 8-годишно момче от Мездра. 

Момченцето бе намерено мъртво на улица в града около 17 часа в петък. По-рано то е отишло да играе със свой съученик в къщата му. По последна информация инцидентът е станал в къщата. Задържан е бащата на съученика на загиналото дете. От прокуратурата съобщиха, че свидетели на инцидента са заявили за силен гръм в района на имота. При извършен оглед в мазето на къщата са открити ловни пушки, полуавтомат и нарезна карабина. Намерени са и боеприпаси – патрони. Въпросните оръжия и боеприпаси са законно притежавани от Д.Й., бащата на съученика на загиналото момче, който не е пострадал.

Кризисната интервенция е прилагане на комплексна и многокомпонентна програма за спешна психологическа помощ при критични/стресови събития. Тя съчетава подходящи напътствия, умело слушане, емпатия, успокояване и вдъхване на увереност, както и даване на подходящи практически съвети. Кризисна интервенция се прилага при наличие на травмиращи събития, като например – природни бедствия, злополуки, смърт на близък и др. Обекти на кризисната интервенция могат да бъдат пострадали деца и техни близки, очевидци, персоналът, участващ в спасителни действия, колеги и други.

Към Държавната агенция за закрила на детето има сформиран екип от подготвени за целта външни специалисти – експертни психолози, които оказват кризисната подкрепа.

Още в първите дни на 2021 г. във връзка с изпълнение на правомощието на председателя на Държавната агенция за закрила на детето за организирането на кризисна интервенция, са сформирани два екипа за работа на специалистите за кризисна интервенция, един от които оказа помощ на ученици от 10-ти клас и членове на персонала в училище в Панагюрище, загубили съученик; и втория – на детето от Мездра, участник в трагичния инцидент с 8-годишното момче, както и на други нуждаещи се по случая на място.

В периода 2010-2020 година, от страна на агенцията са организирани 29 броя кризисни интервенции. Те са осъществени при смъртни случаи на деца в образователни институции, при бедствените ситуации в селата Хитрино и Горни Лом, при случаи на инциденти с удавяния на деца, при загинали родители със свидетели деца и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews