ДАЗД работи по нов стратегически документ за детето

Йоанна Димитрова 03 юли 2018 в 12:12 828 0

Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) създава документ за развитието на политиките за детето и за институционалната система, която трябва да ги осъществява.

Д-р Елеонора Лилова откри първото заседание на новосъздадената Междуведомствена работна група към Националния съвет за закрила на детето, която трябва да създаде въпросния акт.

Участниците в срещата коментираха необходимостта да прегледат и променят при нужда действащата Националната стратегия за детето 2008-2018 година, както и на съществуващите изследвания в различни области, свързани с децата.

Така ще бъде изготвен институционален и функционален анализ на системата за закрила на детето, ще се спазят препоръките на Комитета за правата на детето на ООН за подобряване на нейната ефективност в краткосрочен и дългосрочен план.

ДАЗД и експертите от групата се заемат да координират националния подход със Стратегията на Съвета на Европа, релевантни документи на ЕС, международни изследователски центрове за детето и добри национални и международни практики. Така ще се усъвършенства съществуващата нормативна уредба.

„Това ще бъде общо усилие на всички органи по закрила на детето, гражданския сектор и експерти“, подчерта по време на дискусията д-р Лилова.

Решено беше в рамките на Междуведомствената група да се създаде подгрупа, която да изработи пътна карта с конкретни срокове и дейности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови