ДАЗД подкрепи кампанията 'Да възстановим мостовете между нас'

OFFNews 15 януари 2021 в 18:37 599 0

Председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова за поредна година подкрепи отбелязването на празника Василица (Ромската Нова Година). Организатор на събитието е Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

„За мен е удоволствие за трета поредна година да съм част от този специален за ромската общност ден. Тази година срещата ни е през платформа, но по-важното е, че отново можем да сме заедно на празника. На всички пожелавам здраве, благоденствие и да се сбъднат мечтите Ви. Нека Банго Василий донесе много радост и ви закриля през цялата година!“, с тези думи д-р Елеонора Лилова приветства всички участници в срещата. След което се обърна към екипа на „Амалипе“ с вярата, че с общите ни усилия и през 2021 г. ще успеем да реализираме много дейности, свързани с интеграцията на ромската общност.

Председателят на Център „Амалипе“ г-н Деян Колев благодари на ДАЗД за подкрепата в годините и разказа за кампанията „Да възстановим мостовете между нас“, която цели да покаже богатството на ромската култура, тясно свързана с тази на българите и останалите етноси, живеещи в България.

Г-н Колев, подчерта, че кампанията постига все по-голям успех и броят на ангажираните институции се увеличава. До миналата година уважение към ромската култура показват всички основни национални институции и лицата, които ги представляват: президентът и вицепрезидентът, председателят на Народното събрание, министрите на образованието, на труда и социалната политика, на здравеопазването, на регионалното развитие, на външните работи, националният омбудсман и много други.

Тази година, поради условията на пандемия, кампанията е в ограничен мащаб и се провежда изцяло онлайн. Тя включва основно дипломатическия корпус, само три от министерствата, които имат пряко отношение към предизвикателства, с които образователната система се сблъсква в момента: Министерство на образованието и науката, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на здравеопазването, посланици и дипломати, представляващи своите нации и държави у нас, както и ДАЗД.

„Празнуването на Василица е свързано със стара легенда, разказваща, че Дяволът разрушил моста, по който вървели ромите, но свети Васил го построил отново, за да могат те да преминат над водата и да започнат своя нов живот. Василица е денят, в който чрез силата на традицията и ритуала строим мостове към идните дни с вярата, че те ще бъдат по-добри!“, споделя г-н Колев.

В събитието се включиха ученици от 11-ти, 7-ми и от 4-ти клас в СУ „Васил Левски“, гр. Ябланица и СУ “Христо Смирненски”, гр. Гулянци – част от образователните партньори на „Амалипе“. Те отправиха към д-р Елеонора Лилова традиционни за „Василица“ музикални поздрави и разказаха, какво означава празника за тях и семейството им. Тези две училища от Северозападна България са пример за образователния напредък на ромската общност и в тях няма отпаднали от училище деца и младежи. Успехите на децата в образователната система са крачка напред в развитието на тази общност и добър пример за образователния модел в мултикултурна среда.

Децата с радост проведоха и кратка дискусия с д-р Лилова, в която споделиха за предизвикателствата, които срещат по време на дистанционното обучение. Те споделиха още, какви професии смятат да изберат за себе си и най-вече нетърпението да бъдат отново заедно в училище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!